Annons

Sunt förnuft söks i politiken

krönika Den 1 januari 1974 upphörde formellt Vittsjö, Bjärnum, Tyringe, Hästveda, Sösdala och Vinslöv som egna kommuner och slogs ihop med Hässleholms stad till ett enda stort kommunblock.
Publicerad 28 mars 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Den 1 januari 1974 upphörde formellt Vittsjö, Bjärnum, Tyringe, Hästveda, Sösdala och Vinslöv som egna kommuner och slogs ihop med Hässleholms stad till ett enda stort kommunblock. Nu, 43 år senare, kan vi nog slå fast att sammanslagningen säkert varit mer eller mindre nödvändig, men att den inneburit både fördelar och nackdelar.

Utgångspunkten för Hässleholms kommun måste nu som då vara att fatta kloka och välgrundade beslut och att fördela våra samlade resurser så rättvist som möjligt. Både stad och landsbygd måste leva. Hässleholm som centralort är viktig för delkommunerna, men kransorterna och landsbygden är samtidigt också så otroligt viktiga för staden.

Annons

Vi är säkert många som under de senaste veckorna med bestörtning och största oro följt det politiska käbblet och turbulensen inne i centralorten. Jag är inte ute efter att peka ut syndabockar, men allt detta gynnar definitivt varken Hässleholm som kommun eller oss vanliga kommunmedborgare.

Från den tid då Vittsjö var en egen kommun har jag hört erfarna politiker från båda blocken uttrycka sig ungefär så här: ”Ja, se politiker var vi egentligen endast vart fjärde år när det var val. När vi väl satt i fullmäktige var det inte noga vilken partifärg vi hade. Där försökte vi alltid lösa frågor och ärenden med helt vanligt sunt förnuft.” Säkert borde detta kunna vara en rimlig och gångbar ledstjärna också för dagens styresmän.

Om jag nu gnällt lite på våra politiker måste jag skynda mig att också dela ut beröm. Svenska Fotbollsförbundets vansinnespåbud att påtvinga Vittsjö Idrottspark ännu en sittplatsläktare har verkligen mobiliserat både Vittsjöbor och många, många andra. Här har även våra politiker rakryggat tagit ansvar och sagt ifrån att ortens damallsvenska stolthet självklart ska kunna spela sina hemmamatcher i Vittsjö.

Nu gläds vi alla över våren, att dagen har blivit längre än natten och att det spirande livet på allvar håller på att återvända. Visst har väl alla årstiderna i vårt kära Vittsjö sin speciella charm, men mina egna favoriter är tveklöst våren och sommaren.

Claes Ruderstam
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons