Annons

Vad in­ne­bär SD:s kol­laps i Häss­le­holm?

Opinion Vad säger L, KD och M, som röstade fram de nu av­gångna?
Opinion • Publicerad 28 mars 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Har det nå­gon­sin hänt ti­digare i nå­gon kom­mun i landet att kom­mun­full­mäk­tige ajour­nerat sig mitt un­der upp­ropet, in­nan mö­tet egent­li­gen startat?

Det hände i Häss­le­holm i mån­dags kväll när sex SD-le­da­möter och er­sät­ta­re i full­mäk­tige plöts­ligt, och till Pat­rik Jöns­sons full­stän­diga för­vå­ning, av­sa­de sig mitt un­der upp­ropet. Mo­ti­ve­ringarna var spar­samma men det var inte svårt att i un­der­texten ut­läsa kri­tik mot Jönsson. De sex till­sam­mans med Ulf Erlandsson, som med­delade sin av­sä­gel­se i fre­dags kväll, in­ne­bär att halva full­mäk­ti­ge­gruppen hoppat av (nåja, näs­tan halva efter­som två av av­hop­pa­rna var bara er­sät­ta­re).

Annons

Nu ska läns­sty­rel­sen räkna fram vil­ka som ska er­sätta i full­mäk­tige. Svårare blir det för SD att få fram kom­pe­tenta per­soner (nej kom­pe­tens är in­get krav inom SD, det visade va­let av Ulf Erlandsson till vice KS-ord­fö­ran­de tyd­ligt) till posterna som vice nämndsordförande i mil­jö­nämnden, om­sorgs­nämnden och so­ci­al­nämnden – om nu SD får be­hålla de platserna ef­ter ”ci­rku­sen” de senaste dagarna och vec­korna. Vad säger L, KD och M, som röstade fram de nu av­gångna?

Att Sverigedemokraterna sprack i mån­dags kväll var inte nå­got unikt. Snarare är det nor­malt för SD i kom­munerna. I grann­kom­munerna Osby och Öst­ra Gö­inge har flera av­hopp skett. Nå­gra är kvar som ”vil­dar”, an­dra har läm­nat helt. Av­hop­pa­rna i Häss­le­holm ska ha ett er­kännande för att de lämnar helt och inte klamrar sig kvar trots att de läm­nat par­tiet de valts för.

Ef­ter den stora fram­gång det in­ne­bar för Pat­rik Jönsson och hans par­ti­kam­rater att få vice­ord­fö­ran­de­posterna i både full­mäk­tige och kom­mun­sty­rel­se, var ne­san lika stor nu när halva gruppen stormade ut i pro­test mot Pat­rik Jöns­sons agerande gent­emot par­ti­kam­raten Ulf Erlandsson, som ald­rig upp­höjts över sin kom­pe­tens­ni­vå om det inte varit för Jöns­sons agerande. Kan man gissa (och hoppas) att SD:s pro­fi­lering blir nå­got min­dre fram­trä­dan­de i fort­sättningen?

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons