Annons

Dags köpa ost av präst

hässleholm På fredag i nästa vecka kan kunder i några av stadens livsmedelsbutiker passa på att köpa prästost, och samtidigt träffa en riktig präst. Det är tid för den traditionella fasteinsamlingen i Svenska kyrkan.
Hässleholm • Publicerad 29 mars 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Komminister Anette Rajaniemi, komminister Inge Wahlquist, komminister Matts Martinsson, kyrkoherde Klas Sturesson samt Simon Widén färskvaruchef på Kvantum.
Komminister Anette Rajaniemi, komminister Inge Wahlquist, komminister Matts Martinsson, kyrkoherde Klas Sturesson samt Simon Widén färskvaruchef på Kvantum.

– Ja, svenska kyrkan har två stora insamlingsperioder där vi samlar in pengar till kyrkans internationellla arbete, förklarar kyrkoherde Klas Sturesson.

Temat för året är ”Maträtten - för allas rätt till mat” och beskrivs så här på Svenska kyrkans hemsida:

Annons

”Jordens resurser skulle räcka till alla om vi delade rättvist. Men ändå kan 795 miljoner människor inte äta sig mätta. Under fastekampanjen 2017 lyfter Svenska kyrkans internationella arbete en av våra allra mest grundläggande mänskliga rättigheter: rätten till mat. I år har vi besökt det framgångsrika ko- och kalvprojektet i Tanzania. Här i Tanzania lever två tredjedelar av befolkningen under fattigdomsgränsen. Kan en ko förändra liv? Genom ko- och kalvprojektet i Tanzania får familjer som lever i fattigdom en möjlighet att förändra” (Läs mer på hemsidan).

På fredag den 7 april står präster i butikerna Kvantum, Maxi, City Gross och Wahlqvists i Hästveda, för att sälja prästost och samtidigt samla in pengar. Varje butik har på förväg skänkt en summa till insamlingen.

Men redan den 5 april kommer församlingsmedlemmar att knacka dörr i Hässleholm med insamlingsbössa i högsta hugg och på lördagen arrangeras också en bakluckeloppis vid kyrkan i Stoby.

– Vi vill med detta skapa lite uppmärksamhet kring årets insamling, men det är också ett sätt för oss att träffa församlingsmedlemmar som vi kanske inte träffar i kyrkliga sammanhang, säger Klas Sturesson.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons