Annons

Regler för blodgivning kan ändras

in En man som som haft sex med en annan man får i nuläget inte donera blod förrän tolv månader efter den senaste sexuella kontakten. Men de reglerna kan nu vara på väg att ändras rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Publicerad 29 mars 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

– Vi har påbörjat ett arbete nu för att revidera föreskrifterna och då tar vi naturligtvis de här frågorna med oss. Ska det verkligen vara 12 månader, eftersom vi sitter i ett annat läge med utvecklingen av diagnostik, säger Helena Ström, utredare för enheten för patientsäkerhet vid Socialstyrelsen till Ekot.

Riksförbundet för HBTQ-personers rättigheter, RFSL, ser positivt på den möjliga förkortningen av karenstiden.

Annons

– Ja, det skulle innebära en seger för oss i vår fråga som vi har drivit. Sen ska det såklart bli spännande att se vad de kommer fram till i sitt förslag. Och om det då också påverkar vår grupp, män som har sex med män, i det här förslaget. I dag ser det ut så att du missar många potentiella personer som kan vara med och bidra till Sveriges blodbanker, säger Mikael Jonsson, chef för hälsa och hiv vid RFSL till Ekot.

Hur lång karenstiden kommer bli är ännu inte klart med enligt Helena Ström förväntas de nya föreskrifterna vara klara under 2018.

[embed]https://twitter.com/sr_ekot/status/846950046193004544[/embed]

NSK
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons