Amanda Fondell släppte i dagarna singeln Naked. I juni kommer en hel ep och i höst siktar hon på att turnera. pressbild

Släpper ny musik på helt egna villkor

musik
Efter ett par år i studion är Amanda Fondell tillbaka i rampljuset, med en ny låt, utgiven på eget skivbolag.
– Det är verkligen på mina termer nu och inte någon annans, säger Linderödstjejen som vann Idol som 16-åring.

Det har gått några år sedan Amanda Fondell senast släppte ny musik under eget namn, men har hon verkligen inte varit sysslolös.
– Som alla artister har jag suttit i studion och skrivit musik. Jag har också jobbat med andra artister, jag har skrivit åt Axwell och sjöng också på den låten, Barricade, och var med på Didricks låt Smoke. Jag har också varit en del i Los Angeles, där Marian Wolf som jag jobbar med sitter, säger hon.

Amanda Fondell var bara 16 år när hon 2011 tog svenska folket med storm och vann Idol. Sedan dess har hon jobbat vidare med sin musik, och sökt efter sitt rätta sound. Som hon nu hittat.
– Det känns verkligen som 100 procent jag och jag får göra vad jag vill. Jag släpper detta på mitt eget skivbolag, har anställt mitt eget folk och det är verkligen på mina termer nu, säger Amanda Fondell.

Har det varit tufft att gå sin egen väg?
– Nej, inte tufft utan mer lärorikt och det tror jag varenda artist behöver gå igenom – de här stadierna för att komma fram till vem man är. Jag var 16 när jag vann Idol. Nu är jag 22. Det är klart att man utvecklas och skapar sin egen uppfattning om saker och ting. Och inget är rätt eller fel i denna musikbransch, utan det handlar om smak. Nu jobbar jag med de som brinner för det jag brinner för, säger Amanda Fondell.

Nya låten Naked skrev hon för två år sedan, tillsammans med Andreas Roos och Linnea Södahl.
– Den handlar om en person i mitt liv som byggde upp en fasad, en värld av lögner och jag säger åt den här personen att jag vill se dennes nakna själ, att den ska vara trogen sig själv. Det är väldigt lätt idag, med sociala medier, att man bygger upp en fasad, så det här är mitt sätt att förklara att det behöver inte vara på det sättet. Det är också något jag påminner mig själv om, att jag inte vill vara den här personen. Vad gäller soundet har jag blandat det hårda och råa med det elektroniska. Det här känns absolut som jag.

Sedan fyra år tillbaka bor Amanda Fondell i Stockholm och hon har hela tiden kunnat leva på sin musik. Hon lever helt enkelt sin dröm.
– Men det är inte något glamoröst liv som folk kanske kan tro. Det är mycket arbete och tanke bakom allt, som man kan bli galen på ibland. Det kan vara allt från en detalj i en låt till ett bråk eller diskussion med någon. Men det behövs kanske för att komma någonstans.
I maj planerar hon att släppa ytterligare en låt och i juni en ep. Och efter det?
– I sommar blir det nog lite strögig – vi ska fokusera mer på hösten, med en turné. Jag kommer också att göra lite promotion i USA i maj. Då ska jag åka till New York och LA och presentera musiken.

Och ditt långsiktiga mål?
– Att jag släpper album, spelar, är ute och turnerar, skriver åt andra och tillsammans med spännande låtskrivare. Jag har inte några exakta mål, utan det är mer att jag vill hålla på med musik så länge som möjligt, säger artisten, låtskrivaren och numera även skivbolagsdirektören Amanda Fondell.

×