Annons

Vac­kra ord, Bucht, men se­dan?

Krönika Hur Bucht klarar sin kamp mot Mag­da­le­na Andersson och mil­jö­par­tisterna av­gör hans ef­ter­mä­le.
Opinion • Publicerad 29 mars 2017 • Uppdaterad 30 november 2021

Lands­bygds­mi­nis­ter Sven-Erik Bucht (S) lät som en cen­ter­par­tist när han talade om lands­bygds­po­li­tik på LRF:s re­gi­on­stämma i Kosta här­om­da­gen. Men han har myc­ket att visa i det prak­tiska ar­be­tet, in­nan han kan få god­känt för sin in­sats.

För att visa att han för­står lands­bygden be­rättade han att han bor långt från Stock­holm, inte ens i Ha­pa­ran­da utan i Ka­run­gi, på en li­ten ö i Tor­ne älv med Fin­land på ena si­dan och svenska fast­landet pa den an­dra.

Annons

Så, jo, visst vet han hur det är att bo på lands­bygden, med ned­lagd af­fär och långt till flyg­platsen.

När han nu åker runt Sve­ri­ge är det två frå­gor han all­tid får. veta är vik­tigast. Bred­bands­ut­bygg­naden, där mer pengar har an­slagits och mer be­hövs, samt strand­skyddet, som Na­tur­vårds­ver­ket har fått i upp­drag att se över.

Att ex­em­pel­vis Ar­je­plog med om­kring 3 000 in­vå­na­re och 8 000 sjöar ska ha sam­ma hårda re­gler för strand­skyddet som Stock­holms skär­gård är orim­ligt, det in­ser nu även so­ci­al­de­mo­krater. Gör Mil­jö­par­ti­et ock­så det?

Lands­bygds­kom­mit­tén, som lagt fram 75 för­slag till Bucht, har kon­sta­terat att i var­je kom­mun finns ett sy­stem­bo­lag med åt­min­sto­ne fem an­ställda. Men alla kom­muner har inte ens en po­lis. Och po­lisen har inte det krav på in­stäl­lel­se­tid som gäller för am­bu­lanser och rädd­nings­tjänst. Ska den nöd­vän­diga hel­hets­synen slå ige­nom måste Bucht få med sig hela rege­ringen.

Det var svårt för hans fö­re­gång­a­re, Es­kil Erlandsson (C), som kämpade mot fi­nans­mi­nis­ter An­ders Borg (M) som höll hårt i plån­boken och mot av lands­bygden oin­tres­se­rade folk­par­tister. Hur Bucht klarar sin kamp mot Mag­da­le­na Andersson och mil­jö­par­tisterna av­gör hans ef­ter­mä­le.

När Lars-Ove Johansson av­tackade Bucht ef­ter talet på stäm­man över­lämnade han en pap­pers­korg. Den bör an­vändas istäl­let för by­rå­lå­dan för då­liga för­slag som av­stånds­skatt, tyc­kte han.

Han kri­ti­serade ock­så att för­enklings­ar­be­tet verkar ha krånglat till sig. Bön­derna ute i landet mär­ker inte av nå­gra för­enk­lingar.

Ett än större pro­blem är att ut­be­talningen av mil­jö­er­sättningen, som i grunden kommer från EU, släpar ef­ter. 2015 års stöd är ännu inte slut­be­talt från Jord­bruks­verket. Vem an­nan skulle ac­cep­tera att vänta på lönen så länge?

Den stat­liga när­va­ron i hela landet är vik­tig för lands­bygden Bucht pekade på att rege­ringen stoppat Skat­te­ver­kets planer på ned­läggning av flera lo­kal­kon­tor. Han ”glömde” att det var riks­dagens skat­te­ut­skotts ord­fö­ran­de Per Ås­ling (C) som drivit både Skat­te­ver­ket och rege­ringen fram­för sig.

Vad an­dra myn­dig­heter gör ville han inte kom­men­tera. Allt­så kan Ar­bets­för­med­lingen läg­ga ned kon­toret i Öst­ra Gö­inge och Migrationsverket flytta verk­sam­het från Högs­by till Kal­mar utan att rege­ringen gör nå­got åt saken. Med sitt ”vi får se”, gav Bucht inte myc­ket hopp.

På en fråga gav han dock klart be­sked. Skogs­po­li­tiken ska inte sty­ras från Brys­sel. En­ligt för­dra­get är skogen inte EU-kom­pe­tens, så nå­gon oro för att EU ska sätta tak för de svenska av­verk­ningarna be­höver in­gen hysa. Nu gäller det att han följer upp det i Brys­sel ock­så, och inte nöjer sig med att åka runt i Sve­ri­ge och tala vac­kra ord.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons