Annons

Inte en­kelt gå från fö­re­tag till po­li­tik

Opinion Det är in­gen tve­kan om att det be­hövs fler fö­re­ta­ga­re i po­li­tiken.
Opinion • Publicerad 30 mars 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

När re­pre­sen­tant­huset skulle rösta om för­sla­get att er­sätta Obamacare slutade det i mag­plask. Tal­mannen Paul Ryan fick inte ihop till­räck­ligt stöd för att för­sla­get skulle få ma­jo­ri­tet.

Det var en för­lust främst för Do­nald Trump som stod bak­om för­sla­get och för­sökte an­vända sin tyngd för att tvinga in de bång­sty­riga kon­gress­le­da­möterna i par­ti­fål­lan. Men mannen som skrutit om sin för­må­ga att nå re­sul­tat och till och med skrivit en bok med ti­teln ”The Art of the Deal” lyc­kades inte få till ett av­slut. Som många an­dra af­färs­män och fö­re­ta­ga­re som gett sig in i po­li­tiken fick han er­fara att det är skill­nad på att vara vd och fö­re­tags­le­da­re och att vara ledande po­li­ti­ker.

Annons

Det är inte bara i USA som det­ta är tyd­ligt, utan nå­got man ofta ser när fö­re­ta­ga­re tar plats i po­li­tiken. Det krävs nå­got helt an­nat för att lyckas som po­li­ti­ker, än vad som krävs i fö­re­tags­värl­den.

Det finns flera skill­nader mel­lan po­li­tik och fö­re­tagande. De­mo­kra­ti ska gå lång­samt. Det be­tyder att den som är van att ta snabba be­slut och se snabba re­sul­tat kommer att bli fru­stre­rad i den po­li­tiska världen. Det­ta är ock­så en vik­tig del i det de­mo­kra­tiska be­sluts­fat­tan­det – de som be­rö­rs ska ha möj­lig­het att göra sin röst hörd. Det är inte hel­ler lätt att ge­nom­fö­ra be­slut när näs­tan hälften i de be­slutade för­sam­lingarna har som sin upp­gift att ifrå­ga­sätta och vara kri­tiska.

En en­skild po­li­ti­kers makt är be­gränsad. Den som är vd har en myc­ket stor makt över fö­re­taget. Men i po­li­tiken är det säl­lan som den di­rekta per­son­liga makten är så stor. Allt bygger på att man lyckas få ihop till­räck­ligt med röster på sin sida: i par­ti­gruppen, i kom­mun­sty­rel­sen och i kom­mun­full­mäk­tige.

Det är in­gen tve­kan om att det be­hövs fler fö­re­ta­ga­re i po­li­tiken. Den er­fa­ren­heten saknas idag i allt­för stor ut­sträckning. Men det som be­hövs är män­ni­skor som både har den er­fa­ren­heten och för­står att det är inte går att sty­ra ett land, ett lands­ting el­ler en kom­mun på sam­ma sätt som man styr ett fö­re­tag.

Ledar­re­dak­tionen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons