För Chris L Svensson blir det första besökte i Nashville. - Jag har hört från andra som varit där att man blir överväldigad, säger han. Foto: Pernilla Ekdahl

Chris tar sin country med sig till Nashville

I höstas släppte Chris L Svensson sitt första countryalbum. Nu är han på väg till countryns hemland USA för att promota skivan. Som att försöka sälja is till eskimåer, eller?
– Lite, säger han och skrattar. Men amerikanerna är öppna för musik utifrån.

Fakta Chris L Svensson
Född: 1986 i Bjärnum.
Bakgrund: Var tidigare sångare i hårdrocksbandet Dirty Passion från Malmö som turnerat Europa runt åtskilliga gånger. Har även spelat med Sleazy Joe, tillsammans med bland annat Johan Åberg, som producerar hans countrymusik.
Aktuell: Åker till USA med sin countryplatta Story of My Life i bagaget. Spelar i sommar på bland annat Helgeåfestivalen.

Story of My Life, som plattan heter, gavs ut digitalt i oktober. Sedan dess har den även getts ut som cd och upptakten till att Chris L Svensson nu är på väg till USA är en kontakt han fått med ett nystartat skivbolag i countryns vagga, Nashville, Tennessee.
– Skivbolaget hade varit inne och gillat ett inlägg jag hade på Instagram, så jag mejlade dem en låt och skrev lite om mig själv, berättar han när vi ses så här några dagar före avfärd.
Han fick svar från skivbolaget som undrade om han hade möjlighet att komma förbi, för ett möte.
– Det är inte så lätt att bara åka över, men jag började kolla om det skulle vara möjligt, och hur jag skulle kunna utnyttja en resa dit på bästa sätt, förklarar Chris L Svensson, som satte sig och började googla radiostationer, tidningar och spelställen i USA.

Utrustad med kontaktuppgifter började han skicka mejl till de han trodde skulle kunna vara intresserade av honom och hans musik. Och efter ett tag började det droppa in svar.
– Helt plötsligt hade jag två veckor nästan fyllda med saker, säger han.
På torsdag flyger han till Dallas, där han redan nästa dag gästar en radiostation för att spela och snacka om sin musik.
Efter det rullar det på med en tidningsintervju här och en radiospelning där. Färden går från Dallas i Texas, via Oklahoma och Memphis till Nashville, där han ska träffa skivbolaget, knyta kontakter och försöka hitta öppna scener att spela på.
– Folk i USA är väldigt öppna och tillmötesgående. De vet att var som helst kan det finnas en hitlåt. Och i USA behöver du inte bli stor för att kunna klara dig på musiken. Samtidigt har jag insikten att jag kanske inte imponerar på någon, säger han.

Hittills har responsen på hans musik varit positiv.
– De tycker att den låter som countryn gjorde där, på 1970- och -80-talen, fast med moderna inslag. Det verkar vara det de gillar, säger Chris L Svensson, som själv lyssnat mycket på artister som Johnny Cash och Waylon Jennings.
Riktigt vad utflykten till USA ska leda till vågar han inte sia om, men det främsta målet är att få göra några spelningar och träffa skivbolaget i Nashville.
– Blir skivbolaget intresserat kommer det att jobba för att få ut min musik. Och har man väl fått in en fot är det lättare att få komma ut och spela.
Efter det månadslånga besöket i USA väntar några spelningar på hemmaplan. Bland annat spelar han på Helgeåfestivalen i Knislinge.
Snart är det också dags för skiva nummer två – som den produktive låtskrivare han är finns redan 45-50 låtar att välja bland.
– Vi har redan gjort en singel som vi anmält till P4 Nästa, säger han.

Drömmen är att så småningom kunna leva på musiken, men den här resan till trots är det inte i USA han ser sin framtid.
– Då vill jag hellre att min musik blir stor i Sverige. Att jag får visa vad countryn kan vara, säger Chris L Svensson.

Fakta Chris L Svensson
Född: 1986 i Bjärnum.
Bakgrund: Var tidigare sångare i hårdrocksbandet Dirty Passion från Malmö som turnerat Europa runt åtskilliga gånger. Har även spelat med Sleazy Joe, tillsammans med bland annat Johan Åberg, som producerar hans countrymusik.
Aktuell: Åker till USA med sin countryplatta Story of My Life i bagaget. Spelar i sommar på bland annat Helgeåfestivalen.

×