Att vara med i Sveriges mästerkock beskriver segraren, Klara Lind, som en fantastisk erfarenhet. – Det här är det roligaste jag gjort i hela mitt liv, och inte bara för att det gick så bra. Foto: TV4
Klara Lind. Foto: Daniel Ohlsson/TV4

Redo för ett nytt liv med mat i centrum

Det blev Klara Lind som kockade hem segern i Sveriges Mästerkock 2017.
– Äntligen får jag skrika, ”JAG HAR VUNNIT”. Det har varit hemligt sedan den 1 december och det har varit frustrerande, säger hon och skrattar.

Fem snabba med Klara Lind:
Favoriträtt?
– Köttfärssås och spagetti. En rätt jag aldrig tröttnar på och aldrig gör likadant. Jag utgår från vad jag har hemma och så får man se vad det blir.
Mat du inte äter?
– Lamm. Jag jobbade på en restaurang för länge sedan, en lunch där jag kände att det stank kofta. Jag skickade ut 250 luncher och 248 gick tillbaka in i köket. Efter det klarar jag inte lamm och det är jättetråkigt.
Sak du inte klara dig utan i köket?
– Bra knivar. Och i matväg: lök och citrus.
Var lagar du helst mat?
– Hemma hos mamma. Jag gillar hennes kök så mycket.
Bästa tipsen till den som är rädd för att misslyckas i köket?
– Ha bra verktyg. De måste inte vara superdyra, men de ska vara bra. Smaka av tusen gånger. Och börja laga mat på det som finns hemma. Då forskar man sig fram och lär sig hantera råvaror. Potatis? Då kanske vi kan göra en soppa? Kan man inte komma på något själv så googla recept, men följ dem inte utan prova dig fram. Koka soppa på en spik är sjukt kul! Det är så jag har lärt mig.

Det blev jämnt i onsdagskvällens final av Sveriges Mästerkock, men till slut fick Gillis Thalbäck se sig besegrad av 28-åriga Klara Lind från Sundbyberg.
– Vi två är båda väldigt duktiga. Jag kan ganska mycket om alla världens kök och behärskar en massa olika tekniker. Det är kanske det jag har visat, gissar hon om vad som fällde avgörandet till hennes fördel.

Finaluppgiften bestod av tre delar: att laga frukost, lunch och middag. Uppdraget överraskade Klara Lind, som var inställd på något helt annat.
– Jag trodde det skulle vara typ Nobeltema, att det skulle avslutas med fyrverkerier liksom. Men det kan ju en frukost också vara och jag tänkte att här kunde vi verkligen visa vår bredd, säger Klara Lind.
När hennes namn ropades upp som segrare, blev hon först jublande glad men sedan förvirrad.
– Jag har nog aldrig varit så lycklig. Den första som kramade mig var min kille och då släppte all kraft i mina ben, så han höll mig uppe. Då var jag tvungen att fråga honom om det verkligen var jag som hade vunnit, berättar hon.

Hur hon nu på bästa sätt ska förvalta den här segern är hon lite förtegen om. Men en sak kan hon säga med säkerhet – det är inte en egen restaurang eller ett liv i ett restaurangkök som hägrar.
– Efter tio år i restaurangbranschen, där jag har jobbat som allt från nisse och servitris till restaurangansvarig men aldrig i köket, vet jag vilket fruktansvärt slit det är. Det finns så mycket annat man kan göra med mat än att ställa sig som linjekock och förhoppningsvis öppnas det nya dörrar. Man kan vara matkreatör, matinspiratör, matbloggare – allt som har med mat att göra är kul och jag kommer att vilja prova på det mesta, säger hon och skrattar.

Det stora intresset för mat har hon haft ända sedan hon var liten.
– Det första jag åt efter bröstmjölk var löjrom. Mamma hade lämnat mig hos farfar när jag var ett par månader gammal och då doppade han lillfingret i löjromsburken och gav mig. Det var kanske där det började, säger hon.

En sak vet vi alla fall om vad hon ska göra härnäst och det är en egen kokbok.
– Det lutar åt att det blir en kokbok åt det sydamerikanska hållet. Det känns overkligt att få göra en egen kokbok och det sjukaste är om man skulle spana in i en bokhandel och se någon köpa den.
Utöver kokbokskontraktet vann hon även 250 000 kronor. Och vad hon ska spendera åtminstone en del av den summan på är hon fullständigt klar över.
– Lite mer köksutrustning, så att jag kan laga ännu mer mat.

Fem snabba med Klara Lind:
Favoriträtt?
– Köttfärssås och spagetti. En rätt jag aldrig tröttnar på och aldrig gör likadant. Jag utgår från vad jag har hemma och så får man se vad det blir.
Mat du inte äter?
– Lamm. Jag jobbade på en restaurang för länge sedan, en lunch där jag kände att det stank kofta. Jag skickade ut 250 luncher och 248 gick tillbaka in i köket. Efter det klarar jag inte lamm och det är jättetråkigt.
Sak du inte klara dig utan i köket?
– Bra knivar. Och i matväg: lök och citrus.
Var lagar du helst mat?
– Hemma hos mamma. Jag gillar hennes kök så mycket.
Bästa tipsen till den som är rädd för att misslyckas i köket?
– Ha bra verktyg. De måste inte vara superdyra, men de ska vara bra. Smaka av tusen gånger. Och börja laga mat på det som finns hemma. Då forskar man sig fram och lär sig hantera råvaror. Potatis? Då kanske vi kan göra en soppa? Kan man inte komma på något själv så googla recept, men följ dem inte utan prova dig fram. Koka soppa på en spik är sjukt kul! Det är så jag har lärt mig.

×