Bild från Länsstyrelsens kontrollrapport som visar hur trångt hundarna hölls på gården.

Dansk familj smugglade in 70 hundar

Malmö När den danska familjen bestämt sig för att flytta till en gård i Skåne ville de även ha med sig djuren. Men de struntade i att anmäla beståndet till tullen. Nu åtalas de fyra familjemedlemmarna för att ha smugglat in 69 hundar, tio hästar och fyra getter över bron.

Enligt åtalet ska smugglingen ha skett i omgångar under en tremånadersperiod – från början av december 2014 till slutet av februari året efter.
Det hela upptäcktes när Länsstyrelsen i slutet av februari 2015 gjorde en kontroll av gården, som ligger i Mellanskåne, efter att det kommit en anmälan om djurskyddsproblem och misstänkt smuggling av djur.

Vid besöket konstaterades allvarliga brister i djurhållningen av de 70 hundarna. Länsstyrelsen konstaterade att samtliga hundar antingen var underviktiga eller kraftigt avmagrade, vilket berodde på bristande utfodring.
Skånskan kunde i mars 2015 rapportera att vid kontrollen var en av hundarna så desperat att den åt upp en av de andra hundarnas avföring. Det tyder på att hunden var väldigt hungrig, menar länsstyrelsen.
Utöver de många hundarna fanns även bland annat hästar, kaniner, fåglar och en sköldpadda på gården, och många av dem var också vanskötta.
Vanvården ledde till att de fyra djurägarna fick förbud för sin verksamhet med hundar.
Länsstyrelsen konstaterade även att 67 av hundarna nyligen införts från Danmark men saknade id-märkning, EU-pass och var heller inte rabiesvaccinerade.

På gården fanns även tio hästar och fyra getter som även de nyligen förts in i Sverige utan giltiga handlingar.
Länsstyrelsen rapporterade detta till Jordbruksverket, som efter egen utredning skickade saken vidare till Tullverket.

Nu väcks åtal mot de fyra familjemedlemmarna, ett gift par i 40–50-årsåldern samt deras dotter med make.
I första hand åtalas alla fyra för grov smuggling. Eftersom det har konstaterats att det var maken som utförde djurtransporterna så yrkar åklagaren på att de tre övriga i andra hand ska fällas för grov olovlig befattning med smuggelgods.

×