Annons

Kantorn sjunger ut för juryn i Talang

Publicerad 8 april 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Han är redan lite av en kultfigur på youtube, men nu är det äntligen dags för Vinslövspågen Fredrik Lexfors skapelse Kantorn att få visa upp sig för en miljonpublik, och Talangjuryn.

– Han var rädd för Alexander Bard, men kände direkt att David Batra var på hans sida, säger Fredrik Lexfors om Kantorns audition i programmet.

Annons

Redan för ett år sedan blev Fredrik, till vardags musikalartist, kontaktad av produktionsbolaget bakom Talang som undrade om han kunde tänka sig att söka till tävlingen.

Frågan kom i precis rättan tid.

– När de ringde var jag inne i en ”Kantorn-kris”. Jag kände att jag inte hade gett honom en ärlig chans, på grund av tidsbrist, och ville inte att han bara skulle vara en youtube-karaktär, berättar Fredrik Lexfors.

Den ”skönsjungande” Kantorn föddes julen 2013 som en reaktion på alla gulliga julfilmer med vackra julgranar och finkammade barn Fredrik Lexfors och hans fru Lisa såg på youtube.

– Jag ville sjunga ”O Helga natt” fult och gick in i min svärfars garderob och rotade runt. Sedan bad jag Lisa filma mig framför hennes brors julpyntade hus. Jag ställde mig och sjöng, men Lisa fick inte med bakgrunden så då lade jag mig på knä. Sedan dess har Kantorn stått på knä när han sjunger, säger Fredrik Lexfors.

Han lade ut filmen på facebook och fick många muntra tillrop. Nästa lilla filmsnutt spelades in till midsommar och Tobbe Trollkarl, som Fredrik Lexfors spelat in barnprogram med, pushade Fredrik Lexfors att lägga ut filmerna på youtube, och hitta på ett namn till sin karaktär.

– Eftersom han sjunger högt och tydligt, som en kantor, kändes namnet givet, säger Fredrik Lexfors.

Youtubefilmerna blev stadigt fler till antalet, liksom Kantorns fans.

– När jag jobbade med Ola Salo i Jesus Christ Superstar hade han hittat figuren och tyckte den var rolig, så han ville också vara med, berättar Fredrik Lexfors.

Samarbetet blev till ännu en filmsnutt, där ”Organisten och Kantorn” sjunger duett i Ju mer vi är tillsammans.

Annons

Andra kända fans är rockbandet Takida, som skickade Kantorn för att ta emot priset å deras vägnar när de vann en Rockbjörn förra året.

– Då stod Kantorn på scen i Kungsträdgården inför 20 000 personer och sjöng ”We are the Champions”.

Ett annat helt oväntat fan upptäckte Fredrik Lexfors att Kantorn har i Loa Falkman, i samband med en musikalpremiär i höstas.

– Plötsligt kom han fram till mig och sade: ”varför har du slutat lägga upp dina klipp på Kantorn, jag saknar honom”. Då kände jag att egentligen spelar det ingen roll om jag bara har en prenumerant på min youtubekanal, om det är Loa Falkman, säger Fredrik Lexfors och skrattar.

Hur det gick inför Talangjuryns stränga ögon får ni se ikväll, men alldeles oavsett hoppas Fredrik Lexfors att Kantorn nu får den uppmärksamhet han så gärna vill ha.

– Det hade varit en dröm att göra en turné med Kantorn. Eller en mockumentär. Eller kanske en liten serie, där Kantorn får träffa fantastiska sångare och ge dem sånglektioner. I sångteknik är det ingen som slår honom, ha ha.

– Det saknas verkligen inte idéer.

bild 1/2
Talangjuryn, David Batra, LaGaylia Frazier, ”Kakan” Hermansson och Alexander Bard. Foto: TV4
– Jag har jobbat för att sjunga snyggt i 17 år, men det är inte förrän nu när jag sjunger fult och konstigt som jag får stå i centrum, säger Fredrik Lexfors som Kantorn.Foto: TV4
Talangjuryn, David Batra, LaGaylia Frazier, ”Kakan” Hermansson och Alexander Bard. Foto: TV4
– Jag har jobbat för att sjunga snyggt i 17 år, men det är inte förrän nu när jag sjunger fult och konstigt som jag får stå i centrum, säger Fredrik Lexfors som Kantorn.Foto: TV4
Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons