Annons

Skolföräldrar vill stoppa pågående bussupphandling

Hässleholm Efter den tragiska dödsolyckan i Härjedalen, kräver nu föräldragruppen på Röke skola att kommunen avbryter upphandlingen med Bergkvarabuss.
Hässleholm • Publicerad 10 april 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
- Det finns för många frågor kring Bergkvaras skolbussar, menar Marie Elmberg, Robert Elmberg, Camilla Nilsson, Jessica Haim, Jessica Eld, Elisabeth Asp och David Björk. Foto: Stefan Olofson
- Det finns för många frågor kring Bergkvaras skolbussar, menar Marie Elmberg, Robert Elmberg, Camilla Nilsson, Jessica Haim, Jessica Eld, Elisabeth Asp och David Björk. Foto: Stefan Olofson

Uppgifter om bristfällig säkerhet på företagets bussar och anställda som vittnar om tidspress, som sätter säkerheten ur spel, tycker föräldrarna till barnen som åker buss till och från skolan i Röke och högstadieeleverna till Tyringe, ber de nu beslutsfattarna att överväga andra alternativ till Bergkvarabuss.

Röke Buss har haft entreprenaden på skolbussarna i området länge.

Annons

– Många barn är oroliga efter den hemska olyckan då tre ungdomar miste livet och 20 skadades allvarligt.

Marie och Robert Elmberg i föräldragruppen har lämnat in en skrivelse till de ansvariga politikerna med sin uppmaning och oro för sina barn.

Även om den tragiska olyckan inte hade inträffat, så tycker föräldrarna att kommunen bör tänka till en gång extra.

– Vi tycker det är viktigt att man stöttar den lokala företagsamheten. De mindre bolagen kör inte på samma villkor som de stora bolagen, säger Jessica Haim, mamma till barn som åker buss till Röke skola.

Jessica Haim tycker det är anmärkningsvärt att Bergkvarabuss fått möjlighet att rätta till sina fel i upphandlingsunderlaget och undrar om de andra bolagen fått samma möjlighet.

– Kollektivavtalen är mycket viktiga för dem som kör bussarna, förklarar Elisabeth Asp, förälder på skolan.

Föräldragruppen är inte bekväma med att bussar som får anmärkningar i besiktningen, som måste åtgärdas, kan göra upp till en månad innan felen är åtgärdade och ny besiktning ska göras.

– Det är otroligt viktigt att de uppsatta kvalitetsmålen uppfylls och att kommunen kontrollerar dem och att man inte tar det billigaste alternativet utan att ha ordentlig koll på att säkerheten tryggas.

– Det handlar om det viktigaste vi har – barnen, säger Jessica Haim.

Richard Bernsheim (M) är nytillträdd ordförande i barn- och utbildningsnämnden och har inte deltagit i ärendets beredning hittills.

– Jag har full förståelse för föräldrarnas frågor och oro för barnens säkerhet i skolbussarna. Jag vet i nuläget inte exakt hur läget ser ut i upphandlingsprocessen. Det ska jag sätta mig in i på måndag. Men jag ser givetvis bara fördelar med att titta en extra gång på säkerheten. Det är inget vi kan pruta på. Det gäller våra barn, säger Richard Bernsheim.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons