Annons

Utebliven omprövning

Ledare Magdalena Anderssons ambitioner skulle kräva omprövning av etablerade S-sanningar. Men hon är nöjd med hjälpen från konjunkturen.
Opinion • Publicerad 11 april 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Finansminister Magdalena Andersson. 	            Foto: TT
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: TT

Den fort­satta S-kon­gressen visade lika stor enig­het som de första dagarna. Par­ti­sty­rel­sen har ef­ter att ha lyssnat av om­budens upp­fatt­ningar i te­ma­grupper lagt fram ju­sterade för­slag till for­mu­le­ringar och med skärp­ningar på vissa punkter, utan lås­ningar om att rege­ringen måste göra på nå­got spe­ci­ellt sätt, har om­buden blivit nöjda.

Mån­dagen in­leddes av ett tal av fi­nans­mi­nis­ter Mag­da­le­na Andersson före ett block med ru­briken En väl­färd som går att lita på. Det var den senare delen av ru­briken som fi­nans­mi­nis­tern tog fasta på.

Annons

”Or­dning och reda i statens fi­nanser” har blivit Mag­da­le­na An­ders­sons man­tra. Att för­bätt­ringarna av stats­fi­nanserna se­dan hon till­trädde mera be­ror på den för­bättrade kon­junk­turen än på hen­nes och rege­ringens po­li­tik glömmer hon för­stås, när hon be­römmer sig av att det nu är ”ett helt nytt läge”, där det finns pengar över i stats­bud­geten för in­ves­te­ringar i in­fra­struk­tur och ökade an­slag för väl­färden.

Nå­gra skat­te­höj­ningar nämnde inte Mag­da­le­na Andersson i sitt tal, och et nämns inte hel­ler i de po­li­tiska rikt­lin­jer som par­ti­sty­rel­sen lagt fram kon­gressen. Det be­ror knappast på att rege­ringen och par­ti­led­ningen inte vill höja skatter utan det är snarare nå­got som inte ska fram­hävas i onö­dan.

En del av talet ligger det myc­ket i. Ökade klyf­tor skapar ökade mot­sätt­ningar i sam­häl­let. I Sve­ri­ge har alla in­komst­grupper fått del av in­komst­ök­ningen, till skill­nad från i USA och många an­dra länder. Här har ock­så in­komsterna ökat så de nu är hög­re för alla än före krisen 2008-09. Den ut­vecklingen kom främst un­der Al­li­ans­re­ger­ingens tid.

Alliansen be­to­nade, pre­cis som Mag­da­le­na Andersson i går, att den största eko­no­miska klyf­tan be­ror på om man har ar­be­te el­ler inte. Men den in­sikten leder inte till en till­räck­ligt jobb­in­riktad S-po­li­tik. Den hyllade svenska mo­dellen be­höver mo­der­ni­seras, om alla som står långt från ar­bets­mark­naden ska få jobb och in­komst.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons