Jakob, Ina och Vidar studerar skelettet av en man, som lagt på ett bord i sockenstugan. Som arkeolog ska man veta vad de olika benen heter och hur de hänger ihop. Foto. Stefan Olofson
Ina, Vidar och Jakob hittade en massa föremål i de olika skikten, som hade byggts av modellera. De fick känna på hur en arkeolog arbetar vid utgrävningar. Foto. Stefan Olofson

Barn gräver i byns historia

röke Istället för att bara måla ägg så kan man prova på arkeologi på påsklovet.
Röke sockengille vill locka barn till arkeologin och ger dem chansen att titta på fynd från Röke.

På torsdagen arrangerade Röke Sockengille tillsammans med Skånes hembygdsförbund en arkeologidag för familjer.
Ina, Vidar och Jakob från Röke grävde ut svärd, en dolk, läder, husgeråd och en mur som hade varit en del av en byggnad, som hade gömts i olika skikt i modellera.
– Det är jättekul att gräva ut gamla saker, tycker Vidar, som själv har hittat föremål av flinta i naturen. Jag tänker vara med på kurserna i arkeologi, som ska anordnas i vår.
Ina och Jakob instämmer. Ett av barnens mamma har tagit med sig ett skelett, som de studerar ingående.
De konstaterar att det är en man, eftersom bäckenet är smalare än hos en kvinna.
– Kvinnor behöver mer plats för att föda barn, konstaterar miniarkeologerna.

Arkeologidagen är uppstarten för en arkeologikurs som sockengillet håller i vår med start den 30 april.
– Tre gånger under våren ska klubben träffas och åka och titta på spännande fornlämningar, vara med om en miniutgrävning, undersöka kartor och mycket annat. Röke sockengille blir pilotprojekt och testpiloter för fler klubbar som vi hoppas kunna starta runtom i Skåne. Syftet är att väcka intresse för arkeologi hos barn och unga, berättar Sara Williamsson, kulturpedagog och arkeolog i Skånes hembygdsförbund.

Rikard Arvidsson är ordförande i Röke sockengille och konstaterar att me-delåldern på medlemmarna blir allt högre.
– Vi vill locka fler unga till att bära arvet för arkeologi vidare och bygdens historia. Så småningom kanske de blir medlemmar i sockengillet, hoppas han.
Det är också ett sätt att erbjuda barnen ett alternativ till till andra fritidssysselsättningar.
Röke sockengille har kartlagt gårdar, torp och fornminnen i Röke och sammanställt allt i två böcker och en tredje är på gång.

Under många års studiecirklar med Greta Nilsson, som primus motor, samlades det material som senare blev underlag till bokutgivningarna.
Greta Nilssons insamlingar av fakta och bilder från bygden finns samlade i pärmar i sockenstugan och är i dag en värdefull faktabas för framtida arvtagare som vill forska vidare i Rökes historia.
Sockengillet firar dessutom 20 år i år. Vid starten hade föreningen 238 medlemmar och i fjor var antalet uppe i 282, kan man läsa i sockengillets informationsblad.

Dagens fråga

Brukar du delta i diskussioner kring nyheter i sociala medier?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×