Annons

Vad me­nar S med vinst­jakt i vården?

Opinion Inom vården är hu­vud­delen av fö­re­tagen små, som driver en el­ler möj­li­gen ett par vård­cen­traler.
Opinion • Publicerad 12 april 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Frå­gan om att för­bjuda vinster för fö­re­tag inom sko­lan, vården och om­sorgen flaggades före kon­gressen upp som en av de stora strids­frå­gorna. Men ge­nom ar­bets­sättet med te­ma­grupper, där par­ti­sty­rel­sen kun­de lyssna av opi­ni­onen bland om­buden och se­dan skriva fram en kom­pro­miss till kon­gressen har de stora striderna ute­blivit.

Nu böjde sig ändå par­ti­led­ningen för den opi­ni­on som är starkt kri­tisk till vinst­dri­van­de fö­re­tag inte bara inom skol­sek­torn utan ock­så i vården och om­sorgen. Men for­mu­leringen – ”Det be­hövs ett re­gel­verk som sätter stopp för vinst­jakt i skola, vård och om­sorg” – blev näst in­till obe­grip­lig. För var hittar man ”vinst­jakt” inom vården el­ler om­sorgen? Bland fri­sko­lorna som ofta drivs av stora kon­cerner kan man möj­li­gen se så­dana ex­em­pel.

Annons

Inom vården är hu­vud­delen av fö­re­tagen små, som driver en el­ler möj­li­gen ett par vård­cen­traler. De­ras mo­tiv är inte vinst­jakt utan möj­lig­heter att driva verk­sam­heten på sitt eget sätt, utan lands­tingens hämmande sty­rning.

Ock­så inom om­sorgen är vinst­jakten säll­synt. Efter­som myc­ket drivs inom LOV kan in­gen ”skära guld med tälj­kniv” efter­som er­sättningen ba­seras på de kom­mu­nala kost­naderna. Det är bara ge­nom ef­fek­tivare verk­sam­het som äga­rna kan göra nå­gon vinst.

Med Il­mar Ree­pa­lus ut­red­nings­för­slag kan näs­tan inga fö­re­tag, vare sig små­fö­re­tag, ide­ella or­ga­ni­sa­tioner el­ler ko­ope­ra­tiv, fort­sätta sin verk­sam­het be­ro­en­de på de vinst­be­gräns­ningar han vill göra. Bara de stora bo­lagen kan kan­ske gå runt re­gel­verket och stärka sin po­si­tion.

Vinst­jakt kan man möj­li­gen tala om för de be­man­nings­bo­lag som hyr ut vård­per­so­nal till höga kost­nader – men de om­fattas inte av Ree­pa­lus ut­red­nings­för­slag.

Det gör inte hel­ler de lön­samma bygg­bo­lag som bygger sjuk­hus och vård­cen­traler med stora vinster. Så vad be­tyder egent­li­gen kon­gress­be­slutet?

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons