Annons

Per­son­ke­min ofta av­gö­ran­de

Krönika I mer än hälften av kom­munerna har in­get av de tra­di­tio­nella blocken ma­jo­ri­tet ef­ter det senaste va­let. Det har gjort att block­över­skri­dan­de lös­ningar många gånger hittats.
Opinion • Publicerad 13 april 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Häss­le­holm har kommit i riks­me­di­ernas fo­kus de senaste må­naderna. Or­saken kun­de vara ro­ligare, men kaoset i kom­mun­full­mäk­tige är näst in­till unikt i landet. Helt unikt är att sve­ri­ge­de­mo­krater fått ledande po­si­tioner tack vare att mo­de­rater, li­be­raler och krist­de­mo­krater ak­tivt röstat på dem.

Unikt är det där­emot inte att full­mäk­tige inte har nå­gon klar ma­jo­ri­tet. Det är snarare det nor­mala nu­me­ra i Kommunsverige. I mer än hälften av kom­munerna har in­get av de tra­di­tio­nella blocken ma­jo­ri­tet ef­ter det senaste va­let. Det har gjort att block­över­skri­dan­de lös­ningar många gånger hittats, och det kan se ut näs­tan hur som helst.

Annons

I 26 kom­muner sam­verkar ex­em­pel­vis S och M, i de flesta med nå­got el­ler nå­gra fler par­tier. En­bart S+M styr i nio kom­muner. Det som är omöj­ligt i Häss­le­holm går allt­så bra på an­dra håll. Än mer ”ohe­liga” al­li­anser finns ock­så, där ex­em­pel­vis V och M in­går i sam­ma ma­jo­ri­tet.

En kom­mun där S och M sam­ar­betar är Häss­le­holms grann­kom­mun i sö­der, Höör. Där sam­ar­betar ”Part­ner­skapet” med S, V och MP och ”Tre­klö­vern” med M, C och KD. De två blocken delar på ord­fö­ran­de­upp­dragen och viceordförandeuppdragen och sam­ar­betar om hu­vud­delen av po­li­tiken.

Det är myc­ket per­son­ke­mi, för­klarar M-kom­mu­nal­rådet Anna Palm i S-tid­ningen Ak­tu­ellt i po­li­tiken. Man får inte vara allt­för pre­sti­ge­fylld, säger S-kom­mu­nal­rådet Ste­fan Liss­mark i sam­ma ar­ti­kel.

Det var när in­get block fick ma­jo­ri­tet i Höör ef­ter va­let 2014 som det här sam­ar­be­tet formades, som i många an­dra kom­muner. I Häss­le­holm har va­let inte re­sul­terat i att nå­got block fått ma­jo­ri­tet det här år­tu­sen­det. Re­dan 2002 års val ledde till en oklar ma­jo­ri­tet, men då löstes det ge­nom att S och C sam­ar­betade, allt­så som den in­ne­va­ran­de man­dat­pe­ri­oden.

2006 tog Alliansen stöd av Folkets väl för att få ma­jo­ri­tet, och 2010 plockades Mil­jö­par­ti­et in i Al­li­ans­ma­jo­ri­teten. Men 2014 gick det inte att enas om nå­gon ma­jo­ri­tet.

Att en mi­no­ri­tet styr i en kom­mun är inte unikt. Det är snarare gans­ka van­ligt nu­me­ra. Det har ock­så lett till att sty­rande mi­no­ri­teter, pre­cis som i Häss­le­holm, har av­gått un­der man­dat­pe­ri­oden.

Socialdemokraterna har tvingats avgå även i kom­muner där S sty­rt se­dan kom­munerna bil­dades i bör­jan av 1970-talet, ja även på orter där S sty­rt se­dan den all­männa röst­rätten in­fö­rdes.

Gäv­le upp­märk­sammades som en stor kom­mun där Al­li­ansens bud­get fick ma­jo­ri­tet i full­mäk­tige med SD-stöd och S-sty­ret där­ef­ter av­gick. Alliansen tog över utan ma­jo­ri­tet men ock­så utan sam­ar­be­te med SD.

I Sol­len­tu­na föll en S-ledd ma­jo­ri­tet till­sam­mans med C och K, men den sprack och nu styr Alliansen med MP.

I Här­je­da­len by­tte ett lo­kalt par­ti sida och S tappade makten som par­tiet haft se­dan kom­munen bil­dades.

Annons

Så Häss­le­holm är inte unikt i att den po­li­tiska pro­cessen kräver ny­tän­kan­de. Hindras ny­tän­kan­det av då­lig per­son­ke­mi? För inte är de po­li­tiska skill­naderna oöver­kom­liga, om bara de tänk­bara parterna ville komma över­ens.

Ett ge­men­samt stu­die­be­sök i Höör för att prata per­son­ke­mi kan­ske skulle lösa upp knutarna?

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons