Annons

Stå upp mot Erdogans hot mot det fria ordet

Opinion Nu hotas hund­ra­tals jour­na­lister av långa fäng­el­se­straff bara för att de gjort sitt jobb.
Opinion • Publicerad 13 april 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

På sön­dag hålls folk­om­röstningen om en ny kon­sti­tu­tion i Tur­ki­et. Då av­görs om pre­si­dent Erdogan även kon­sti­tu­tio­nellt ska få all makt el­ler om han måste nöja sig med att i prak­tiken sty­ra oin­skränkt men med risk att för­lora sin ab­so­luta ma­jo­ri­tet, som han gjorde i det näst senaste par­la­ments­valet.

Det var hans val­för­lust då, när hans par­ti AKP inte ens fick egen ma­jo­ri­tet, som gjorde att han åter­startade kriget mot kurderna ef­ter i flera år att för­handlat om ökade rät­tig­heter för kurderna.

Annons

Han bloc­kerade alla för­sök att bilda en ny rege­ring och ut­lyste istäl­let ny­val, där AKP fick lite större stöd men långt­ifrån den ab­so­luta ma­jo­ri­tet som krävs för att ändra kon­sti­tu­tionen. Där­av folk­om­röstningen.

För­trycket ökar, ef­ter för­söket till mi­li­tär­kupp som ge­nom­fö­rdes i som­ras. Vem som ligger bak­om är i högsta grad oklart, även om Erdogan har tagit chansen att peka ut sin forne al­lie­rade, nu­me­ra fi­en­de, Gülen som an­sva­rig. Många miss­tänker att Erdogan själv låg bak­om.

Ef­ter kupp­för­söket har tio­tu­sen­tals an­ställda inom of­fent­lig för­valtning, lä­ra­re och po­liser av­skedats. Tu­sen­tals har fängslats.

Det gäller ock­så många jour­na­lister. Re­dan före kuppen över­tog staten de flesta fria tid­ningar och tv-ka­naler el­ler tvingade dem till ned­läggning. Nu hotas hund­ra­tals jour­na­lister av långa fäng­el­se­straff bara för att de gjort sitt jobb.

Sve­ri­ge och EU borde pro­te­stera mer hög­ljutt, utan hän­syn till flyk­ting­av­talet.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons