Filippa Forsberg är curator för utställningen Återblick 1987 – konsten på Wanås 30 år. Här med Miljöaktiverare, Eric Lennarths konstverk som visades första gången 1987 och som nu, 30 år senare, åter pryder sin plats i skulpturparken på Wanås, i en uppdaterad version. Foto: Pernilla Ekdahl
I konsthallen visas modeller, foton och annan kuriosa som rör premiärutställningen 1987.
Malmökonstnären Eric Lennarth på plats på Wanås. Foto: Mattias Givell/Wanås Konst

Wanås konst firar 30 år med återblick

Wanås Konst inleder året med att blicka tillbaka på utställningen ”25 skulptörer i Wanås slottspark”, som 1987 blev starten på den internationellt ansedda skulpturpark den är i dag. Ett av verken är också på återbesök – Eric Lennarths Miljöaktiverare, i en uppdaterad version.

Återblick 1987 – konsten på Wanås 30 år.
Var: Wanås slott i Östra Göinge.
När: Vernissage långfredag, den 14 april klockan 11-16. Utställningen har öppet under Konstrundan, den 14-23 april, och öppnar igen i samband med att sommarens utställning SculptureMotions invigs den 7 maj.
Övrigt: Under påsken har Wanås en rad andra aktiviteter, se Wanås.se för mer information.
Den 23 april blir det även ett samtal om konsten på Wanås sedan 1987 mellan grundaren Marika Wachtmeister, Thomas Kjellgren, frilanscurator och Elisabeth Millqvist, Wanås konst konstnärliga ledare. Då signerar och läser även Marika och CG Wachtmeister högt ur sin bok Konst, kor och kärlek på Wanås slott, som släpps den 26 april.

Inte hade väl Marika Wachtmeister kunnat ana hur det skulle bli när hon 1987 arrangerade den allra första konstutställningen i parken på Wanås slott. Eller?
– När jag läste in mig på utställningen 1987 kunde jag tidigt identifiera tre frön som blivit centrala för Wanås: att konsten skulle göras tillgänglig och överraska, att parken skulle ha en internationell utblick och att verken skulle vara platsspecifika, berättar Filippa Forsberg som är curator för utställningen Återblick 1987 – konsten på Wanås 30 år.
Hon har grävt djupt i Wanås arkiv för att skapa utställningen. Resultatet av hennes detektivarbete visas nu i ett av konsthallens rum. Här pryds väggarna av bilder som visar verk som ingick i den allra första utställningen. Här finns också citat från konstnärerna bakom dem, som Filippa Forsberg intervjuat med anledning av återblicken, brev de skrivit till Marika Wachtmeister i samband med planeringen av den och annan kuriosa som ger en bild både av hur utställningen blev och hur den kom till.
På golvet finns bronsskulpturen Skal, av Barbro Bäckström, och ovanför den hänger en modell av Tomas Nordbergs Vassrugg, som båda ingick i utställningen 1987. Här finns också en modell av parken, som den såg ut 1987, med miniatyrer av konstverken utplacerade på sin rätta plats.
– Intressant att se är att de flesta placerade sig i trädgården och runt dammen, det var bara några enstaka konstnärer som sökte sig ut i parken, säger Filippa Forsberg.
En av dessa är Eric Lennarth, som blivit inbjuden att på nytt visa sitt verk från 1987, Miljöaktiverare.
– Nu är verket återskapat men också uppdaterat efter hans vilja, förklarar Filippa Forsberg.
Miljöaktivitet bestod 1987 av 14 betongbalkar där änden på varje var målad signalröd. Nu är de 13 stycken och änden är målad i en skarpare, lätt fluorescerande färg som inte fanns att tillgå för 30 år sedan och som är av samma slag som används vid sjöfart för att signalera och markera fara. Betongpelarna är också en halv meter längre än sist, stigen de följer har med åren blivit bredare, men precis som senast utplacerade längs en 100 meter lång sträcka.
– Konstverket är tidlöst och lika spännande i dag. Det fungerar också väl med sommarens utställning SculptureMotion – det får oss att röra oss ut i naturen, säger Filippa Forsberg.
Utställningen invigs på långfredagen. Då passar även Wanås Restaurant, som drivs av slottsfrun Kristina Wachtmeister, som är arkitekt och som tillsammans med ett antal kollegor har ritat och designat restaurangen, på att slå upp dörrarna för första gången. Kostallet som tidigare var kafé rymmer nu, förutom sittplatser för cirka 80 gäster, ett fullt utrustat restaurangkök redo att laga mat som följer säsongen med råvaror som i stor utsträckning hämtas från Wanås eget lantbruk eller odlas lokalt. Inom kort står även Wanås hotell redo att ta emot sina första gäster.
– Det här är ett långsiktigt projekt vi kommer att lämna över till nästa generation, säger Kristina Wachtmeister.

Återblick 1987 – konsten på Wanås 30 år.
Var: Wanås slott i Östra Göinge.
När: Vernissage långfredag, den 14 april klockan 11-16. Utställningen har öppet under Konstrundan, den 14-23 april, och öppnar igen i samband med att sommarens utställning SculptureMotions invigs den 7 maj.
Övrigt: Under påsken har Wanås en rad andra aktiviteter, se Wanås.se för mer information.
Den 23 april blir det även ett samtal om konsten på Wanås sedan 1987 mellan grundaren Marika Wachtmeister, Thomas Kjellgren, frilanscurator och Elisabeth Millqvist, Wanås konst konstnärliga ledare. Då signerar och läser även Marika och CG Wachtmeister högt ur sin bok Konst, kor och kärlek på Wanås slott, som släpps den 26 april.

×