Annons

Sve­ri­ge måste i EU värna skogen tyd­ligare

Opinion Den svenska skogen kan fun­gera som en vik­tig kol­sän­ka.
Opinion • Publicerad 15 april 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Sven-Erik Bucht (S) för­kla­rade här­om­ vec­kan på en press­träff att skogs­po­li­tik inte hör till EU:s an­svars­om­rå­de och att där­för oron för att EU skulle läg­ga sig i hur Sve­ri­ge be­driver skogs­bruket var onö­dig.

Men oron har inte i första hand gällt skogs­po­li­tiken, även om det finns EU-ini­tia­tiv även på det om­rå­det som måste be­vakas, så att det full­stän­diga na­tio­nella an­svaret värnas. Det som oroat många är att EU ge­nom kli­mat­po­li­tiken vill för­söka be­gränsa det na­tio­nella an­svaret för skogen bak­vägen.

Annons

I EU:s kli­mat­för­hand­lingar om skogens an­vändning (LULUCF på EU:s för­kortnings­språk) vill kom­mis­sionen be­gränsa ländernas skogs­av­verk­ningar. An­dra skogs­länder som Fin­land och Ös­ter­ri­ke har för­sökt sam­ordna mot­ståndet mot kom­mis­sionens tankar, som skulle inte bara be­gränsa skogs­av­verk­ningarna utan ock­så mot­verka syf­tet att an­vända skogen som kol­sän­ka. Men Sve­ri­ge har inte del­tagit i det­ta ar­be­te.

Rege­ringen har av­stått från att agera, tro­li­gen där­för att Mil­jö­par­ti­et har en ne­ga­tiv syn på skogs­bruk, trots att ak­tivt skogs­bruk är en ef­fek­tiv me­tod både för att ta upp kol­di­ox­id i den växande skogen och ge­nom att skogs­pro­dukter kan er­sätta fos­sil­ba­serade ma­te­ri­al, både för uppvär­mning och ge­nom att bygga i trä och an­vända bio­ba­se­rade istäl­let för ol­je­ba­se­rade ma­te­ri­al.

Nu har riks­dagen tagit kom­man­dot över Sve­ri­ges lin­je i EU-för­hand­lingarna. Mil­jö- och jord­bruks­ut­skottet, där Es­kil Erlandsson (C) och Jonas Jacobsson Gjört­ler (M) drivit frå­gan, har gjort klart för rege­ringen att kom­mis­sionens lin­je om att hålla av­verk­ningarna på en oför­änd­rad nivå jäm­fö­rt med his­to­riska värden år oac­cep­ta­bel. Eftersom rege­ringens lin­je inte fö­rts upp till riks­dagen för för­ankring har istäl­let ut­skottet tagit ett eget ini­tia­tiv, vil­ket är väl­kom­met.

Den svenska skogen kan fun­gera som en vik­tig kol­sän­ka som mot­svarar näs­tan hela Sve­ri­ges klimatgasutsläpp. Den måste an­vändas på bästa sätt, så att även det eko­no­miska utbytet av skogen kan ut­vecklas.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons