Annons

Många frågetecken kring Trollacenter

GLIMÅKRA Ska driva Trollabadet i sommar – men hur?.
Östra Göinge • Publicerad 18 april 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Visionen med Göinge Trollacenter var att samla alla möjligheter till sport, motion, rekreation, boende och förtäring och göra helheten större och mer lockande än summan av alla delar. Centrum är Trollbacken med ishall, idrottsplats, träningscenter samt gång- och löparslingor. Allt som finns på rimligt avstånd – ungefär 15 minuter – från Trollbacken i form av restauranger, boendemöjligheter och aktiviteter skulle inkluderas i Göinge Trollacenter.

En paraplyorganisation som skulle marknadsföra och lyfta föreningar i området skapades. Göinge Trollacenter fick miljonbelopp av Leader för att ro projektet i hamn och det var inledningsvis positiva tongångar.

Annons

Göinge Trollacenter fick även ansvar för att driva Trollabadet, men det visade sig vara tufft ekonomiskt. Inte minst när vädrets makter motarbetade verksamheten.

Förra sommaren blev det minus för Trollabadet, samtidigt som intresset för Göinge Trollacenter inte har varit vad eldsjälarna bakom projektet hoppades på.

– Det har varit föga intresse. Det är lite tråkigt. Glimåkra är ju känt för sitt ideella engagemang och tanken med Trollacenter är väldigt god. Men många föreningar har det tufft med resurser och har fullt upp med sin egen verksamhet. Och är det jobbigt med egna verksamheten kanske det är svårare att se möjligheterna med att engagera sig i ett större sammanhang, som hade kunnat innebära stora fördelar. Det blir att man bara kör på med sitt eget, säger Dennis Eliasson, vice ordförande i Göinge Trollacenter.

Efter förra sommarens minusresultat för Trollabadet har Trollacenter en skuld till kommunen.

– Göinge Trollacenter lever vidare minst ett år till, vi i styrelsen sitter kvar, säger Dennis Eliasson.

– Vi kommer att ansvara för badet även i sommar. Vi ska träffa kommunen och diskutera hur vi ska genomföra det och hur vi ska reglera vår skuld. Vi vill göra rätt för oss.

För att det inte ska bli röda siffror för Trollabadet krävs det sol och värme i sommar.

– Ja, vädret är jätteviktigt. När det gäller kiosken har vi sett att den inte går att få ihop ekonomiskt om man inte har vädret med sig, säger Eliasson.

Kommer Trollacenter att överleva på längre sikt?

– Vi får se. I dag ser det inte ut så. Men kanske idén med Trollacenter kan få fäste och det går att komma igång på allvar.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons