Tolvårige Usama Hammur sprudlar av idéeroch uppfinningar och nu blir han prisad för en av dessa uppfinningar. Foto: Robert Rolf
Usama Hammur, Ljungdalaskolan, får pris för sin uppfinning Fottag. Uppfinnartävling för unga Finn Upp. Läraren Maria Rydell

Uppfinnar-Usama prisas

HÄSSLEHOLM Hans storebror blev sjuk av alla bakterier som finns på dörrhandtagen, då fick tolvårige Usama Hammur snille-blixten att man ska kunna öppna dörrar med fötterna. Nu prisas han för uppfinningen i tävlingen Finn upp som anser den vara en av de tio bästa i landet av en elev.

Usama Hammur, som går i sexan på Ljungdalaskolan, är en tänkare som ofta kommer på olika idéer och lösningar. Men ibland kan det gå så långt att läraren blir tvungen att säga till honom på lektionerna, det erkänner han. Kreativiteten är dock mestadels positiv, och nu har han dessutom blivit prisad för sin uppfinning ”Fottag”.
Det är genom uppfinnartävlingen Finn upp som hans uppfinning blivit uppmärksammad. Som en av tio elever i åldrarna 12–15 år från hela landet har han och hans uppfinning blivit utvald av en jury till att få pris i samband med en ceremoni på Nobelmuseet i Stockholm.

Men vad är det då för smart som Usama har kommit på undrar ni.
– Det är så att man ska kunna öppna dörren med foten istället för med handen. Du tvättar dig när du varit på toaletten, men sen så tar du i dörrhandtaget och där är fult med bakterier så blir du smutsig igen och det är inte så bra, säger Usama Hammur som däremot inte kan visa hur den ser ut.
Anledningen är att ingen annan ska se den innan prisutdelningen så att de har möjlighet att ta patent på den innan Usama kan göra det.

Hur kom du på den här uppfinningen?
– Min bror blev sjuk av alla bakterierna, så det var så jag kom på det.
Tankarna och idéerna har förfinats under tekniklektionerna i skolan där Maria Rydell undervisar.

– Vi jobbar med teknikutveckling och när jag såg den här tävlingen frågade jag klassen om de ville vara med, säger Maria som är mycket stolt över att Usamas uppfinning ska prisas.
Fast han blev inte jätteglad när han fick beskedet, anledningen till det var att två av hans klasskamrater samma dag fått besked att de kommit in på MFF-akademin till hösten men inte Usama.
– Men det visade sig att det var brevet som hade kommit på villovägar så efter helgen sken han som en sol för då hade han också fått besked om att han kommit in, säger Maria Rydell.

Den 29 maj kommer Usama att åka till Stockholm tillsammans med sin mamma, pappa och Maria Rydell för att ta emot pris, men exakt vilket vet han inte. Tävlingen är uppdelad i fyra kategorier med tre personer i varje där ettan får 5 000 kronor, tvåan 3 000 kronor och trean 1 000 kronor.

Vad ska du göra för pengarna?
– Mamma ska få hälften, sen kanske jag köper fotbollsskor.

Och vad ska du bli när du blir stor, fotbollsproffs eller uppfinnare?
– Helst fotbollsproffs, men jag kan ju bli båda, säger han och ler sitt bredaste leende.

Dagens fråga

Är du allergisk mot pollen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×