Annons

Flex­i­bel tol­kning löste ho­tell­kon­flikten

Opinion Mär­ket kan fort­sätta vara grund­bulten för av­tals­för­hand­lingarna.
Opinion • Publicerad 20 april 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Facket för ho­tell- och re­stau­rang­an­ställda, HRF, hade varslat om strejk på ett an­tal ho­tell till i går mor­se. Men en flex­i­bel tol­kning av mär­ket för av­tals­för­hand­lingarna gjorde att strejken kun­de blå­sas av. Ett av­tal träf­fades på tis­dags­kvällen som båda parter sade sig vara nöjda med.

Det var myc­ket som hängde på att de kun­de enas. Så­väl LO som Svenskt Näringsliv backade upp sitt re­spek­ti­ve för­bund in­för kon­flikten. Nu kan man hoppas på en av­tals­rö­rel­se som löper smi­digt i fort­sättningen, efter­som låg­lö­ne­sats­ningen som LO kräver kostar kan­ske all­ra mest i re­stau­rang­bran­schen.

Annons

Ar­bets­gi­va­rna i Visita an­ser att mär­ket håller, sam­ti­digt som facket tolkar det som att de­ras krav på en låg­lö­ne­sats­ning till­go­do­setts ut­ö­ver mär­kets 6,5 pro­cent. Det gäller att hitta en fack­lig ef­ter­gift som ar­bets­gi­va­ren kan vär­dera till­räck­ligt högt för att låg­lö­ne­sats­ningen ska kun­na sägas rymmas inom mär­ket, även om en ren pro­cent­räk­ning knappast ger det re­sul­tatet.

Nu är det en be­gränsad hö­jning av läg­sta­lönerna som ar­bets­gi­va­rna vär­derar så högt. Det har varit ett ar­bets­gi­var­krav länge, och att facket nu gick med på det är na­tur­ligt­vis sym­bo­liskt vik­tigt.

Po­si­tivt är att kon­flikt­vil­jan var till­räck­ligt be­gränsad för att ett av­tal skulle kun­na slutas utan strejk. Det gör att mär­ket kan fort­sätta vara grund­bulten för av­tals­för­hand­lingarna, om än med flex­i­bel tol­kning.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons