Biodlare vill se en märkning av ursprungsland på honung som säljs i Sverige. Anna Ahnér Biodlarna, Ingmar Wahlström förbundsstyrelsen, Johan Wallin ordförande Biodlarnas Skånedistrikt, Karina Karlsson rådgivare Biodlarna, Mats Khakhar Biodlingsföretagarna, Stig Hansson biodlare Skåne, Jonny Ulvtorp Biodlingsföretagarna. (Saknas på bild gör Lars Helander, styrelseledamot Biodlarna. Foto: Hans Bryngelson
Ingmar Wahlström och Karina Karlsson från Sveriges Biodlares Riksförbund visar exempel på honungsförpackningar som säger sig innehålla honung. Men varifrån kommer honungen? ”Från EU och icke-EU-land”. foto: hans Bryngelson

”Honung ska märkas med ursprungsland”

Hässleholm – Det måste framgå på etiketterna varifrån honungen kommer!
Det är ett krav som Sveriges Biodlares Riksförbund och Biodlingsföretagarna ställer.
De menar att allt för mycket av den importerade honungen inte heller alltid är riktig honung, producerad av bin.

Frågan om märkning med ursprungsland på honung är en viktig fråga som tas upp i helgen när Sveriges Biodlares Riksförbund håller årsmöte i Hässleholm.

I en motion till LRF vill Biodlarna att förbundet stödjer, och tillsammans med Biodlarna och Biodlingsföretagarna, driver frågan om märkning av honung så att ursprungsländerna anges.
– Kina är det land som fördubblat sin produktion av honung de senaste tio åren, berättar Lars Hellander, styrelseledamot hos Biodlarna och konstaterar att EU importerar 100 000 ton från detta land, känt för att producera honung av rissirap och majssirap samt för att använda antibiotika i biodlingen.
”Denna burk innehåller honung från EU och icke EU-länder”, är en märkning som finns på många honungsburkar.
– Det ger ingen vägledning för konsumenten, konstaterar Lars Hellander.
Mats Khakhar från Biodlingsföretagarna konstaterar att exempelvis frukt i våra affärer är märkta med ursprungsland. Varför skulle då inte också honungen vara märkt.

Enligt EU-regler är det möjligt att använda nationella märkningsregler som lyfter fram det egna landets produkter, men också att importerade produkter ska kunna märkas med ursprungsland. Men ännu gäller inte detta för all den honung som säljs i Sverige.
– I Italien framgår det tydligt varifrån honungen som säljs där kommer, men Sverige lägger sig på den sämsta skyddsnivån för de svenska konsumenterna, menar han.
I dag producerar Sverige cirka 4 000 ton honung. Det är hälften av vad som konsumeras i landet. Mycket av den honung som säljs är blandad honung från olika länder.

Så här skriver Biodlarna och Biodlingsföretagarna i sin motion till LRF:
Importerad billig honung får stora konkurrensfördelar när ursprungsland/ ”blandningsland” inte anges. Genom att så stora andelar av förfalskad honung florerar på marknaden kan konsumenten inte veta vilka länder som honungen kommer ifrån och kan då inte göra ett medvetet val”.
– Det konsumenten kan göra är att köpa direkt från den svenska biodlaren, menar Johan Wallin som är ordförande i Biodlarnas Skånedistrikt.
Alla biodlare påpekar också att en import av honung inte leder till någon pollinering på hemmaplan. Bina ansvarar för att en tredjedel av maten blir pollinerad. Man är heller inte främmande för att staten skulle gå in för att stötta de som har bikupor, något som man exempelvis gör i Finland.

Under helgens årsmöte kommer ett 160-tal personer att diskutera motionen, men också ta del av det senaste kring bi-hälsa, utbildningsprojekt och Jordbruksverkets bi-register.
Dessutom gästas man av Noa Simon Delso från BeeLife med ett föredrag om ”Framgångsrik påverkan”.

Dagens fråga

Har du fått spam-sms någon gång?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×