Esbjörn Hansson.

Lämnar SD på grund av påstådd toppstyrning

Osby Nu har ytterligare en ledamot i Sverigedemokraterna i Osby lämnat partiet. Den här gången är det Esbjörn Hansson. Liksom tidigare avhoppare uppger han toppstyrning och styrelsens bristande politisk erfarenhet som skäl.

Nu har ytterligare en ledamot i Sverigedemokraterna i Osby lämnat partiet. Den här gången är det Esbjörn Hansson. Liksom tidigare avhoppare uppger han toppstyrning och styrelsens bristande politisk erfarenhet som skäl.

En efter en har ledamöterna lämnat Sverigedemokraterna i både Osby och Östra Göinge. Skälen har varit olika, men i samband med att ett uteslutningsärende gällande Agne Ingvardsson initierades, har uppgifter om toppstyrning och brist på politisk erfarenhet florerat.
Den senaste i raden som lämnar partiet är Esbjörn Hansson som tidigare varit ledamot i GPKS, (Göingepartiet kommunal samling).
När GPKS upphörde gick en del av dess medlemmar till andra partier. Esbjörn Hansson valde SD efter att ha blivit uppvaktad av dåvarande gruppledaren Jan Kornemalm.
Jan Kornemalm lämnade senare partiet på grund av flytt och sedan dess har ledamöter droppat av en efter en. Rita Rubin och Kenneth Nordqvist som satt i kommunfullmäktige lämnade för en längre tid sedan.

Agne Ingvardsson hoppade av tidigare i år efter att styrelsen beslutat att påbörja ett uteslutningsärende mot honom. Strax efter lämnade Eskil Martinsson. Båda två valde att stanna kvar som politiska vildar.
Esbjörn Hansson har även han valt att stanna kvar som ordinarie i kommunstyrelsen samt som ersättare i ledningsutskottet och i kommunfullmäktige, även om han föredrar att kalla sig politiskt oberoende.
De senaste avhopparna vittnar alla tre om samma skäl till varför de lämnar Sverigedemokraterna.
– Partiet är toppstyrt och trots att man varit verksam lokalt i över tio år saknas politisk erfarenhet, säger Esbjörn Hansson.
Osby och Östra Göinge ingår i en gemensam förening och problematiken är enligt Esbjörn Hansson samma i båda kommunerna.

– Jag ska inte sticka under stol med att försöket att utesluta Agne Ingvardsson påverkat mitt beslut, fortsätter han. Deras anklagelser tyder på dåligt omdöme.
Han nämner även det senaste årsmötet som han beskriver som farsartat. Esbjörn Hansson berättar att nomineringar till styrelsen helt plötsligt inte fanns.
– De var bortglömda på någons skrivbord, berättar Esbjörn Hansson. Patrik Jönsson (SD) som är valberedningens ordförande konstaterade bara att det var för sent för nomineringarna.

Esbjörn Hansson har även synpunkter på stadgar som han tycker borde moderniseras och att stora delar av partistödet skickas vidare och inte kommer de lokala föreningarna till del.
– Det är också så att stadgarna följs när det passar, annars inte.
Trots att han känner att han fortfarande sympatiserar med sverigedemokraternas partiprogram är han osäker på om han kan tänka sig att återvända till partiet.
– Det kommer att krävas mycket för det.

Nu har ytterligare en ledamot i Sverigedemokraterna i Osby lämnat partiet. Den här gången är det Esbjörn Hansson. Liksom tidigare avhoppare uppger han toppstyrning och styrelsens bristande politisk erfarenhet som skäl.

Dagens fråga

Var det rätt lag som vann Champions League-finalen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×