Nilsson: ”Tycker debatten är märklig”

HANASKOG Magnus Nilsson, ordförande i kyrkorådets ledningsutskott, är inte förvånad över Socialdemokraternas kritik.
– Det hade varit konstigt om Socialdemokraterna inte sa som de gör, det är väl deras skyldighet, säger han.

Nilsson är en av de drivande i arbetet med att öppna den nya förskolan med kristna förtecken i Hanaskog (han är även kristdemokratisk fullmäktigeledamot) och han ser inga problem med ännu en förskola i byn – tvärtom.
– Det finns behov av alla platser och det är till godo för kommuninvånarna att det finns alternativ, säger han.

Hur ser du på kritiken mot att det är en religiös förskola?
– Jag tycker den debatten är märklig. Vad är neutralt och objektivt? Ska vi plocka bort allt som på något sätt har med värderingar och tro att göra blir det ju ingenting kvar.
– Den politiskt korrekta hållningen nu går mot att det inte får finnas något som förknippas med tro och värderingar. Men i förlängningen blir det nästan omöjligt. Det är ju mycket som bygger på värderingar som till exempel medmänsklighet och det är vad kyrkan står för. Så den kritiken bekymrar mig inte.
Nilsson poängterar också att förskolan i anslutning till församlingshemmet är till för alla. Det finns inga krav på att de som går där ska vara troende kristna.
– Nej, det har vi hela tiden varit tydliga med. Kyrkans och församlingens ambition är att göra något positivt för byns barn och barnfamiljer. oavsett bakgrund. Så är det ofta med kyrkan, den finns där för att hjälpa och bidra med något positivt och då är första frågan aldrig ”vad tror du på”, säger Magnus Nilsson.

Preliminärt ska den kristna förskolan öppna den 14 augusti. Inledningsvis håller verksamheten till i församlingshemmet.
– När tillbyggnaden sen är klar i mitten av september flyttar man in där och då kan vi öka antalet barn till 30-35, säger Nilsson.
Det är Järletoft som bygger förskolan och bygget pågår för fullt.
Föräldrar har möjlighet att önska förskola när de ställer sitt barn i barnomsorgskö. Och tanken är att barnen ska placeras i förskolan genom kommunens kö.
– Vi vill vara ett alternativ och vi för resonemang med kommunen. Och verksamhetschefen har uttryckt sig positivt, säger Magnus Nilsson.

Dagens fråga

Har du badat vid Bjärlången?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×