För de personer som inte använder dator finns dagens kanaler till sjukvårdens tjänster att finnas kvar. Målet är att e-hälsa ska vara fullt genomförd i Sverige 2025. Region Skåne har en högre ambition. Foto. TT

Nu blir det möjligt för vård via datorn

Skåne Nu tar sjukvården i Skåne steget in i den digitala vården på bred front. Ett paket av tjänster som den enskilde patienten kan sköta på datorn är klart.

Nästa år ska skåningarna kunna beställa tid, checka in, fylla i formulär och få provsvar direkt i datorn. Bland mycket annat. Ungdomar ska få en egen linje till psykolog, som kan hjälpa med kognitiv behandling.
Varje år skickar sjukvården i Skåne ut 15,5 miljoner kallelser med brev till patienter.
– Kan vi göra detta digitalt istället finns mycket att vinna för både patienter och personal. Det skapar utrymme för mer vård, säger regionrådet Dolores Öhman, som är ordförande i e-hälsoberedningen.

Programmet för digitalisering, som beredningen ska besluta om i dag fredag innebär att Region Skåne nu går från planering till verkstad på allvar inom e-hälsa.
Pengar finns avsatta i budgeten. Vissa tjänster har redan införts.
– Nu ska vi genomföra tjänsterna på golvet ute i sjukvården. Nästa år ska patienterna successivt kunna börja använda dem, säger Dolores Öhman.

Förra året upprättade varje förvaltning en handlingsplan om aktiviteter i form av fler och nya tjänster knutna till 1177 Vårdguiden. Samtidigt har en rad pilotprojekt genomförts på vårdcentralerna och nu pågår en upphandling av ett sammanhållet digitalt system.
Regionstyrelsen har avsatt 87,5 miljoner för e-hälsosatsning i sjukvården och nu finns ett program och aktiviteter för insatser.
Region Skånes ambition är att bli Sveriges ledande region i att utveckla och erbjuda digitala tjänster inom sjukvården.
– För att vi ska lyckas med omställningen till digitala tjänster krävs ett stort och långsiktigt stöd och engagemang så att vårdens medarbetare känner sig delaktiga i arbetet med att utveckla dem, förklarar Dolores Öhman.

Målet är att varje klinik och mottagning ska använda de nya e-hälsoverktygen.
– Därför ska vi anställa e-hälsocoacher som ska hjälpa till med att genomföra e-hälsoplanen, berättar Dolores Öhman.
Patienter kan redan få sin journal digitalt. I dag är det möjligt att beställa test för clamydia och gonorré automatiskt. Hela kedjan från beställning till registrering och resultat ska genomföras.
Patientens möjlighet att själva göra en bedömning mot särskilda diagnoser inför tidbokning eller provtagning ska utvecklas fullt ut. Med hjälp av en symptomguide ska man alltså på egen hand kunna göra en egen bedömning av sina vårdbehov.

Självinskrivning, fylla i högkostnadsskydd och olika formulär till sin läkare samt tidbokning är e-tjänster som kommer att bli tillgängliga för alla skåningar.
Man ska kunna tala med sin doktor på video och via chatt och förnya recept.
Patienten ska själv få avgöra om den vill ha digitala kallelser och slopa papperskallelsen.
– Den nya hälsotjänsten för ungdomar som vill komma i kontakt med psykolog digitalt, tror jag leder till att fler unga med psykiska symptom kontaktar vården. Det finns säkert många, som tycker det är jobbigt att gå direkt till en psykolog för att prata om sina problem. Här finns en ny ingång, säger Dolores Öhman.

Dagens fråga

Har du drabbats av den senaste tidens tågkaos?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×