Annons

Oväld måste gälla

Ledare Statstjänstemän måste vara opartiska och icke-korrupta, även om ämbetsmannaansvaret är avskaffat sedan länge.
Opinion • Publicerad 20 april 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Brit­ta Lejon, ord­fö­ran­de för Stats­tjäns­te­männen.           Foto: TT
Brit­ta Lejon, ord­fö­ran­de för Stats­tjäns­te­männen. Foto: TT

Den 1 ja­nu­a­ri 1976 av­skaffades äm­bets­man­na­an­svaret för stat­liga tjäns­te­män. Även om det i spe­ci­ella fall går att åtala nå­gon för tjäns­te­fel, om en stat­lig tjäns­te­man gjort all­var­liga fel i sin myn­dig­hets­ut­öv­ning, är det se­dan 1975 oer­hört säll­synt.

Det gick inte in­fla­tion i så­dana åtal el­ler di­sci­plin­åt­gärder ti­digare hel­ler. Men att det fanns ett strikt äm­bets­man­na­an­svar gjorde att de stats­an­ställda måste be­möda sig ex­tra om att vara ne­u­trala, opar­tiska och kor­rekta. Det är lagen som ska gälla, inte den en­skilde tjäns­te­mannens pri­vata upp­fattning.

Annons

Det fanns na­tur­ligt­vis skäl för för­ändringen som be­slutades 1975. Men det går inte att komma ifrån att äm­bets­manna­rollen se­dan dess har de­ge­ne­rerat till att bli en van­lig tjäns­te­man – på gott och ont.

Den senaste för­troende­mä­tningen som Me­die­aka­de­min gör var­je år visade här­om­vec­kan att för­tro­en­det för flera vik­tiga myn­dig­heter och in­sti­tu­tioner har fallit, ibland re­la­tivt kraf­tigt. Det finns där­för an­led­ning att fun­dera över hur för­tro­en­det kan åter­ställas.

Stats­tjäns­te­man­na­för­bun­dets ord­fö­ran­de Brit­ta Lejon, ti­digare bland annat stats­råd, oroas över för­troende­ut­vecklingen. Det är helt cen­tralt med icke-kor­rupta och ef­fek­tiva stat­liga verk­sam­heter för att upp­rätt­hålla för­tro­en­det, pekar hon på och fö­re­slår bland an­nat ut­bildning för per­so­nalen i vad det in­ne­bär att vara stats­tjäns­te­man.

De senaste vec­korna har tid­ningen Land Lant­bruk av­slöjat att ett flera tjäns­te­män i stat­liga verk och på läns­sty­rel­ser har starkt pri­vat en­ga­ge­mang i just de frå­gor de hand­lägger, med åsikter som går långt ut­ö­ver vad lagen säger. Så­dana ex­em­pel är för­ödan­de för till­tron till stat­liga myn­dig­heters oväld och borde för­an­leda för­valt­nings­led­ningens agerande. Det har dock säl­lan skett.

Även om äm­bets­man­na­an­svaret inte åter­in­fö­rs är det vik­tigt att rätts­sä­ker­het, opar­tisk­het och sak­lig­het är grunden för hur alla stats­tjäns­te­män ar­betar.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons