Annons

Seniorer i skolorna är en stor bristvara

Hässleholm • Publicerad 20 april 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Kerstin Ulfvik Jonasson och  nyligen pensionerade Monica Olsson raggar fler seniorer till skolan.              Foto. Stefan Olofson
Kerstin Ulfvik Jonasson och nyligen pensionerade Monica Olsson raggar fler seniorer till skolan. Foto. Stefan Olofson

Under flera år har det funnits en och annan klassmormor och klassfarfar i en del skolor.

– Efter att jag själv besökt ett av barnbarnens skolor några gånger blev jag tillfrågad om att komma någon dag i veckan. Det var fantastiskt roligt och jag blev hela klassens mormor. Det finns många barn som aldrig träffar en äldre människa. Själv har jag lärt mig massor genom åren med baren på skolorna och det blir samtidigt en repetition av kunskaper och har gett mig ökad förståelse för barnen och ungdomarna i dag, berättar Kjerstin Ulfvik Jonasson.

Annons

2009 gick hon till dåvarande skolchefen, Lars Johansson om att förverkliga idén med seniorer i skolan.

Han tände på det och sedan dess har Kjerstin Ulfvik Jonasson tillsammans med Monica Olsson på skolkontorets utvecklingsavdelning organiserat kurstillfällen för intresserade pensionärer att vara en extra, trygg vuxen i skolmiljön.

– Studiefrämjandet har lagt upp ett kursprogram i ett fantastiskt samarbete med oss seniorer i skolan och kommunen, säger Kjerstin Ulfvik Jonasson.

Hennes råd till nya seniorer är att ta det lugnt. Relationen till barnen byggs upp efter hand.

I dag finns fjorton aktiva seniorer i skolorna. Som mest var man 25 och dit hoppas man nå igen.

– Det finns så många pensionärer som har haft olika yrken, som är en tillgång i skolan. Det handlar inte om att ta över lärarens roll utan att finnas med som ett vuxet stöd. Jag hoppas att fler äldre i vår kommun ska nappa på den här fina möjligheten, säger Kjerstin Ulfvik Jonasson.

Senior i skolan omfattar både grundskolan och gymnasiet, men även förskolan och fritidshemmen.

Deltagandet är ideellt och man får fri lunch de dagar man är med i verksamheten.

– Vi vill helst att man deltar i vår introduktionskurs, som vi har i samarbete med Studiefrämjandet. I kursen får man övergripande information om skolans organisation och man får träffa lärare, skolledare och andra seniorer som är verksamma, berättar Kjerstin Ulfvik Jonasson, som nyligen har trappat ner sitt engagemang som skolmormor.

Men hon är fortfarande med vid introduktionsmötena och berättar om verksamheten för andra intresserade.

Intresserade kan vända sig Andreas Magnusson på kommunens barn- och utbildningsförvaltning.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons