Tobias Olsson. Foto: Gunilla Wedding

Tobias Olsson nominerad till deckardebutpris

Fyra frågor Kulturredaktionen ställer fyra frågor till thrillerförfattaren Tobias Olsson från Hörby som är en av de nominerade till deckarfestivalens Crimetime Gotlands debutpris för sin spänningsroman Av samma blod. Nomineringarna till så väl årets deckardbut som årets barndeckare presenterades av Crimetime Gotland på torsdagen.

Fakta Crimetime Specsavers Award:
I år är tredje året som deckarfestivalen Crimetime Gotland delar ut deckarpris Crimetime Specsavers Award. I år har priset också vuxit från fyra till fem kategorier med det nya internationella priset Nordic Noir Thriller of the year.
Övriga kategorier är årets deckardebut, årets barndeckare, årets deckarförfattare – läsarnas pris och årets hederspris (som 2016 gick till Maj Sjöwall). På torsdagen presenterades de nominerade till årets deckardebut och årets barndeckare. Nominerade till årets deckardebut: Av samma blod av Tobias Olsson, Isola av Åsa Avdic, Annabelle av Lina Bengtsdotter, En sax i hjärtat av Marie Bengt och Stockholm Psycho av Anna Bågstam Ryltenius
Nominerade till årets barndeckare:
Varulvens hemlighet av Kristina Ohlsson, Nelly Rapp och gastarna i skolan av Martin Widmark och Christina Alvner, Fyr 137 av Ingelin Angerborn, Monstret och människorna av Mats Strandberg och Sofia Falkenheim och Spöket i biblioteket av Katarina Genar och Alexander Jansson.

Hur känns det att nomineras till årets deckardebut av Crimtime Gotland?
– Det känns otroligt kul, särskilt som Crimetime är ett av mest prestigefyllda priserna i den svenska deckarvärlden. Det släpps ju också väldigt många bra deckare varje år, så att bara bli nominerad är en fantastisk ära.

Kommer du att vara på plats på Crimetime Gotland i sommar?
– Jag hoppas det. Det kommer deckarförfattare från hela världen till festivalen och priset delas ut på en stor gala sista dagen, så skulle jag vinna är jag definitivt där.

Hur har livet som debutförfattare varit efter att boken kom ut?
– Det har varit väldigt kul och ibland väldigt intensivt. Som debutant är det ju omöjligt att veta hur mottagandet kommer att bli, så jag är väldigt glad över all positiv respons och alla fina recensioner som boken har fått. Dessutom är ju själva skrivprocessen ett väldigt ensamt arbete, så det har varit roligt att till slut få prata om boken och höra vad läsarna tycker.

Hur går arbetet med uppföljaren till Av samma blod?
– Jag hade egentligen tänkt skriva en uppföljare direkt, men nu får den vänta. Jag fick en sån bra idé till en annan bok och är mitt uppe i att skriva den nu. Det är också en spänningsroman, men lite annorlunda jämfört med Av samma blod. Jag kan inte säga så mycket om den, förutom att det finns en stark koppling till Skåne i den.

Fakta Crimetime Specsavers Award:
I år är tredje året som deckarfestivalen Crimetime Gotland delar ut deckarpris Crimetime Specsavers Award. I år har priset också vuxit från fyra till fem kategorier med det nya internationella priset Nordic Noir Thriller of the year.
Övriga kategorier är årets deckardebut, årets barndeckare, årets deckarförfattare – läsarnas pris och årets hederspris (som 2016 gick till Maj Sjöwall). På torsdagen presenterades de nominerade till årets deckardebut och årets barndeckare. Nominerade till årets deckardebut: Av samma blod av Tobias Olsson, Isola av Åsa Avdic, Annabelle av Lina Bengtsdotter, En sax i hjärtat av Marie Bengt och Stockholm Psycho av Anna Bågstam Ryltenius
Nominerade till årets barndeckare:
Varulvens hemlighet av Kristina Ohlsson, Nelly Rapp och gastarna i skolan av Martin Widmark och Christina Alvner, Fyr 137 av Ingelin Angerborn, Monstret och människorna av Mats Strandberg och Sofia Falkenheim och Spöket i biblioteket av Katarina Genar och Alexander Jansson.

×