Nytt förslag: mer pengar till byarna

TYRINGE/VINSLÖV För första gången på 15 år planerar kommunen att höja tätortsbidragen, som gör det möjligt för byalagen att arrangera midsommarfirande, långlördagar och andra evenemang.
Men i Vinslöv är man frågande till varför Tyringe får mest.

Dagens regler är från år 2001 och säger att Tyringe ska få 65 000 kronor årligen och övriga orter 47 000 kronor.
Nu ska reglerna förändras och i den vevan är kommunens tanke att höja bidraget till 77 000 kronor för Tyringes del och till 55 000 kronor för övriga, det vill säga Bjärnum, Hästveda, Sösdala, Vinslöv och Vittsjö.

Vinslövsalliansen är kritisk till skillnaden.
– Vi skall inte vara avundsjuka på Tyringe men skattemedel skall hanteras med viss rättvisa, skriver föreningens ordförande, KD-politikern Robin Gustavsson.
Han föreslår istället att Tyringe får behålla sitt belopp medan övriga orter får sitt höjt till 55 000 kronor.
– En besparing på 12 000 för kommunen och samtidigt framförallt en något mer rättvis fördelning, påpekar Gustavsson som även föreslår att någon uppräkning inte ska ske för Tyringes del förrän övriga orter kommit ifatt.
– Om man mot vår erinran hävdar att Tyringe har fler invånare får man göra en helt annan beräkningsgrund för alla orter.
Förslaget befinner sig just nu ute på remiss.
Tanken är att synpunkterna ska vägas in innan man bestämmer hur reglerna ska se ut, konstaterar kommunens tillväxtchef Mikael Kipowski.
– Vi kommer att ge en sammanställning av synpunkterna till politikerna och sedan kanske förslaget förändras.
Anledningen till att Tyringe får mer än övriga beror på att kommunen när bidraget infördes bedömde att det var en större tätort än de andra.

Dagens fråga

Var det rätt lag som vann Champions League-finalen?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×