Annons

Patienttak i vårdvalen kan ge längre vårdköer

skåne Vårdföretagen rasar och alliansen slår bakut mot styrets förslag att sätta patienttak inom de fria vårdvalen för att spara en kvarts miljard kronor.
Publicerad 21 april 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Resultatet blir tusentals färre gråstarrsoperationer och försämrade möjligheter att upptäcka hudcancer i tid, befarar kritikerna.

På hälso- och sjukvårdsnämndens sammanträde på fredagen var alliansen starkt kritiska till att i strid med fattade beslut innehåller rapporterna, som den förvaltningsdrivna vården nyss har tagit fram, inga svar på vad de rödgröna tänker göra för att uppfylla vårdpolitikens huvudsyfte: att korta vårdtiderna, öka kvaliteten, trygga allas rätt till en likvärdig vård och minska skenande kostdaner.

Annons

‑ Vi krävde återremiss av ärendet, men det gick inte igenom, säger gilbert Tribo (L) oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Vårdvalen, som ger patienterna möjlighet att välja privat eller offentlig vårdgivare inom elva områden har införts efter hand sedan 2009.

‑ Fler patienter får snabb vård och köerna har kortats rejält. Det vore en totalkatastrof för tillgängligheten i vården att sätta en gräns för hur många patienter som vårdgivarna får ta emot, säger Gilbert Tribo.

Flera vårdföretag har kritiserat styrets förslag att sätta ett patienttak. I kombination med de tidigare sänkta ersättningarna riskerar patienter i Skåne att få mindre tillgång till vård när vårdföretag drar sig ur.

‑ Det handlar om att lägga ner vårdval. Man säger att man inte vill göra det. Produktiviteten i den privat drivna sjukvården har ökat utan att kostnaderna har ökat. I den förvaltningsdrivna vården skenar kostnaderna medan tillgängligheten står sill, säger Ulrika Heindorff (M).

Sparförslaget, som nämnden skulle tagit ställning till gäller fem vårdval: operationer av grå starr, allmän ögonsjukvård, hudsjukvård, specailisttandvård för barn och missbruksbehandling. Förslaget syftar till att spara pengar. Alliansen fick igenom sitt krav att ta fram siffror på vad det kostar att sluta gapet i tillgängligheten och ta reda på vad det kostar.

‑ Regiondirektören har fått i uppdrag att ta reda på det. Vi har mycket stora ekonomiska underskott som vi måste göra något åt genom att skapa kostnadskontroll för den offentliga vården. Då är det märkligt om vi inte tittar på vårdvalen också. Vi lägger tak på förutsättningarna och inom vårdvalen hamnar det som de budgeterar och utfallet. Totalt ska primärvården få en bättre ersättning, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).

Nu skjuts beslutet upp till nämndens sammanträde i maj.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons