Annons

Ta hot mot jour­na­lister på all­var

Ledare Allt fler journalister drabbas av hot på grund av vad de skrivit. Nu måste rättsväsendet ta hoten på allvar och gå till botten med brotten.
Opinion • Publicerad 24 april 2017 • Uppdaterad 13 december 2021
Allt fler tidningar berörs av hot mot journalister.            Foto: TT
Allt fler tidningar berörs av hot mot journalister. Foto: TT

Hot mot jour­na­lister blir allt van­ligare även i Sve­ri­ge. Här kommer det inte från staten, som i Tur­ki­et, Eri­trea och Kina för att ta nå­gra ex­em­pel där jour­na­li­stiken kan vara livs­far­lig. Men det är illa nog när hoten mot jour­na­lister ökar och är så all­var­liga att allt fler hot po­lis­an­mäls. När det leder till att vissa pub­li­cer­ingar av­stås blir det ett hot mot ytt­ran­de­fri­heten.

Dit har det kan­ske re­dan kommit. Myn­dig­heten för sam­hälls­skydd och be­red­skap (MSB) an­ser i en rap­port att hot och tra­kas­se­rier är ett hot mot de­mo­kra­tin. Där­för fö­re­slår myn­dig­heten att det straff­rätts­liga skyddet för jour­na­lister ska stärkas, för att visa på all­varet i att hota och tra­kas­sera re­pre­sen­tanter för me­di­erna.

Annons

Det finns många tec­ken på att det be­hövs. Tid­nings­ut­gi­va­rna (TU) har i en en­kät fått upp­gifter om att 12 av 42 re­dak­tioner har med­ar­be­ta­re som nå­gon gång tvekat in­för pub­li­cer­ing el­ler jobb på grund av all­var­liga hot.

En­ligt en en­kät som Jour­na­list­för­bun­det gjort har tre av tio av­stått från att be­vaka vissa äm­nen. Var ti­on­de jour­na­list har av­stått från att sätta sin namn un­der ar­ti­klar om vissa äm­nen.

Mest ut­satta för hat och hot är chef­re­dak­törer, krö­ni­körer och po­li­tiska re­dak­törer.

Bland dem är de kvinn­liga re­dak­törerna sär­skilt ut­satta. I en en­kät av TU och nät­verket Klara K kommer det fram att 72 (!) pro­cent av kvinn­liga chef­re­dak­törer, le­dar­skri­benter, krö­ni­körer och kom­men­ta­torer hotats el­ler tra­kas­serats för vad de skrivit. Var tredje har drabbats så hårt att de fun­derat på att sluta med jour­na­li­stiken. Det handlar om hot om tra­kas­se­rier på ar­bets­platsen och i pri­vat­livet och hot om sex­u­ellt våld, allt­så all­var­liga hot som verk­li­gen kan skapa räds­la för att nå­got ska hända.

Den­na si­tua­tion, som blivit vär­re de senaste åren inte min­st som följd av nät­ak­ti­vi­teten, måste tas på större all­var av rätts­vä­sendet, i första hand po­lisen.

TU och Jour­na­list­för­bun­det har haft överläggningar med po­lis­led­ningen och fått re­la­tivt gott ge­hör där. Att myn­dig­heten MSB upp­märk­sammar pro­blemet bör ock­så leda till att po­lis­an­mälda hot tas på större all­var.

Men det finns myc­ket kvar att göra. En av de jour­na­lister som ligger bak­om sajten ”Inte ra­sist men”, som granskar ra­sism och hö­ger­ex­tre­mism, blev hotad 40 gånger på 48 tim­mar. Även hans fa­milj drabbades av hot. och då po­lis­an­mälde han hoten.

Trots att han kun­de upp­ge iden­ti­teten på den som hotat, lik­som lämna över in­spelade te­le­fon­hot, gjorde po­lisen in­gen­ting. Fa­miljen tvingades lämna hemmet för att känna sig trygg. Först två dygn ef­ter an­mä­lan in­leddes en för­un­der­sökning.

Lyck­ligt­vis är våld mot jour­na­lister ändå säll­synt. Bara en pro­cent av jour­na­listerna i MSB:s en­kät har ut­satts för våld kopplat till det jour­na­lis­tiska ar­be­tet. Även det är för myc­ket.

Men att bli hotat, ofta upp­repade gånger, kan vara till­räck­ligt för att det de­mo­kra­tiskt vik­tiga ar­be­tet ska bli säm­re ut­fö­rt el­ler för att den hotade ska av­stå från en be­vakning.De un­der­sök­ningar som gjorts visar att det re­dan är så i allt­för hög ut­sträckning.

Annons

Kul­tur­mi­nis­ter Alice Bah Kuhnke har ut­ta­lat sitt stöd för jour­na­li­stiken. Men nu krävs ock­så åt­gärder. Den upp­da­tering av lag­stiftningen som be­rör hot mot jour­na­lister, som MSB fö­re­slagit, bör snarast göras.

Men vik­tigast är att de rätts­liga myn­dig­heterna, främst po­lis och åkla­ga­re, tar hoten på all­var och ut­nyttjar gäl­lan­de lag­stiftning för att komma åt brotts­lig­heten. Bara då kan det hot mot ytt­ran­de­fri­heten som de allt fre­kventare hoten mot jour­na­lister och me­di­er ut­gör stoppas.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons