Annons

Ut­nyttja SLU:s re­surser hell­re än bilda nya or­gan

Opinion Lantbruksuniversitetet borde vara själv­klart som cent­rum för att leda ar­be­tet för att utveckla de gröna näringarna.
Opinion • Publicerad 26 april 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Lands­bygds­kom­mit­tén har fått en hel del be­röm både för sina för­slag och för att alla par­tier står bak­om i stort sett hela pa­ketet av åt­gärder.

Själv­fal­let är det vik­tigt att ändå granska delarna i pa­ketet. Cen­ter­par­ti­ets ledande re­gi­on­po­li­ti­ker i de tre största re­gi­onerna, grupp­le­da­ren Bir­te Sandberg i Skåne, re­gi­on­rådet Kris­ti­na Jonäng i Väst­ra Gö­ta­land och lands­tings­rådet Gus­tav Hem­ming i Stock­holms län går i en ge­men­sam de­batt­ar­ti­kel ut i för­svar för SLU, Sve­ri­ges lantbruksuniversitet, med en­heter i Uppsala, Aln­arp och Ska­ra.

Annons

Lantbruksuniversitetet borde vara själv­klart som cent­rum för att leda ar­be­tet för att öka pro­duk­tionen, in­no­va­tions­kraften och pro­duk­ti­vi­teten i de gröna när­ingarna. Här finns se­dan långe både kom­pe­tens och re­surser för det­ta ar­be­te. Att istäl­let, som ut­redningen vill, skapa nya struk­turer och or­gan för det­ta ar­be­te blir både mer kost­samt och tids­krä­van­de.

Re­gi­onernas roll i in­fra­struk­tur­pla­ner­ingen har varit po­si­tiv och bör be­varas och ut­vecklas, snarare än av­vecklas, som lands­bygds­kom­mit­tén är inne på. Det har de tre re­gi­on­po­li­ti­kerna ock­så rätt i.

Att re­gi­onerna får göra pri­ori­te­ringar som Trafikverket i stort sett se­dan följer har lett till en bätt­re pla­nering ut­ifrån de lo­kala be­hoven. Även lands­bygden har gynnats av att det är lo­kala och re­gio­nala in­tres­sen som sty­rt istäl­let för cen­tral­by­rå­krater.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons