– Jag tycker jag är duktig på att sålla bort negativa grejer. Jag tror att i de flesta branscher är man utsatt i olika former. Det är så samhället ser ut i dag och det är det som är så konstigt att man inte stöttar och supportar varandra i stället. Foto: TT

Sanna sjunger av sig i nya låtar

”Ni ville se mig svag, men jag blev starkare” sjunger Sanna Nielsen. På nya singeln ”Inte ok” handlar det om hur hon mobbades i skolan – och det är den första av flera personliga låtar som så småningom kan bli ett nytt album.
Men det lär dröja, Sannas 2017 är redan fullbokat med Allsång och revy.

I dagarna har det varit fotografering inför sommarens Allsång på Skansen i ett isigt kallt Stockholm. Att stå i sommarkläder i aprils snålblåst med omväxlande snö och hagel är en kanske en av de mindre angenäma sakerna med att vara programledare för Allsången, men Sanna Nielsen ser fram emot att åter ta på sig uppgiften.
– Jag längtar så väldigt mycket, för denna gången vet jag ju på något sätt vad som kommer att hända. Det är kanske också det läskigaste på något sätt, för alla program är ju nya. Men jag ser verkligen fram emot att få sjunga med alla igen, säger hon.

När det finns tid över samarbetar Sanna med olika låtskrivare och så sakteliga tar nya låtar form. ”Inte ok” som släpptes den 14 april har fått massor av positiv respons och hamnat på Spotifys Aktuellt-lista.
– Temat är högst aktuellt, men hela processen när vi skrev om det kom sig av att jag ville skriva om min högstadieperiod. Nu är det många barn som hör av sig och berättar sin historia och jag tycker det är ännu värre för barn och unga idag. När jag var liten hade jag en fredad zon därhemma, men i dag när social media är en så stor del av vardagen så går det inte att värja sig. Det blir så svårt för de yngre, vart ska de ta vägen för att känna att de får vara som de är?
Det viktigast för Sanna Nielsen var att låten inte skulle kännas sorglig.
– Jag brukar säga att det inte är en sorglig låt, utan ett sorgligt ämne. Jag är ingen expert på ämnet, men det verkar ju som om det blir värre och det verkar som om det dras upp till ytan, som om många tycker det är svårt att dra gränsen för vad som är ok eller inte.

Sanna Nielsen är också ambassadör för BRIS och får en hel del brev från barn som drabbats av mobbning.
– De kanske vill ha en autograf, men så flikar de in hur deras vardag ser ut. Jag är tacksam att de faktiskt skriver av sig, jag sjöng av mig när jag var liten. Att de vänder sig till någon, oavsett till vem, är positivt.
De viktigaste raderna i Inte ok är Ni ville se mig svag, men jag blev starkare.
– Det är det jag vill säga. Jag hade mina drömmar och visioner när jag var liten, jag fortsatte att tro på dem och gå min egen väg. Och att göra det är mitt tips till de unga som hör av sig till mig. Många av dem har redan sina drömmar och mål klara, då handlar det om att fokusera på dem.

Egentligen hade Sanna lämnat barndomens mobbning bakom sig för flera år sedan.
– Men så tar man upp det igen när man ska skriva på svenska och så dyker det upp nya grejer. Sången har alltid varit terapeutisk för mig, vare sig det är roliga eller jobbiga grejer som händer. Det ger mig en kick och det ger mig viljan att vilja fortsätta jobba vidare mot sina mål.

Och det är ny musik på gång? Kanske ett nytt album?
– Ja, jag håller absolut på med ny musik, men det albumet kommer att dröja åtminstone till nästa år. Tanken har nog varit att släppa lite låtar då och då och till slut kommer det ett album. Vi är redan igång med nästa låt och kreativiteten flödar. Eftersom jag är med och skriver blir det så personligt det kan bli, det är mina ord och mina betraktelser, både från eget liv men också om hur man ser på olika saker och ting. Det är en spännande process som jag har enormt stor respekt för, att skriva på svenska och försöka hitta hur jag skulle kunna uttrycka mig om detta.
Ambitionen är att skriva mer personliga låtar även om de kommer till tillsammans med olika låtskrivare.
– Nu har jag kommit dit så att jag är så modig att jag vågar öppna upp det där rummet och se vad som händer, säger hon.

×