Annons

Fler poliser behöver skickas till Malmö

HÄSSLEHOLM Ska inte påverka servicen i Hässleholm
Hässleholm • Publicerad 5 maj 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Sedan gränskontrollerna infördes för ett drygt år sedan har poliser från Hässleholm varit kommenderade dit. Ytterligare några poliser har också fått tillfälligt flytta till Malmö för att hjälpa till med utredningen av alla de grova brott som begåtts där under en ganska kort tid.

– Totalt sett har vi åtta stycken som är i Malmö just nu, säger Pär Cederholm som är lokalpolisområdeschef.

Annons

I tisdags beslutade regeringen att de tillfälliga ID-kontrollerna som transportörerna utfört avvecklas med omedelbar verkan, men att de tillfälliga gränskontrollerna som polisen utför ska vara kvar. De allra flesta som är inblandade i detta befarar att detta nya arbetssätt kommer att kräva än större polisiära insatser.

Hur kommer det nya beslutet gällande gränskontrollerna att påverka bemanningen i Hässleholm?

– Jag vet inte. Men om jag ska sia lite så tror jag att det kommer bli fler härifrån som får hjälpa till, men vad det får för konsekvenser här kan jag inte säga nu, säger Pär Cederholm.

Att fler poliser kommer att behövas har sin förklaring i att polisen kan komma att göra kontrollerna på tågen mellan Kastrup och Hyllie.

– Blir det så kommer vi att hitta mer som gör att det tar längre tid och det behövs mer personal. Sen åker samma personal tomt tillbaka till Danmark, säger Pär Cederholm som dock inte är helt säker på att det blir den arbetsmodellen som kommer att användas.

– Cheferna har suttit i långa möten om detta och i nästa vecka tror jag att vi andra får ge vår syn på saken, och det är väl först då jag vet lite hur det kommer att påverka Hässleholm. Det är en rätt så stor och komplicerad fråga.

Men även om det blir aktuellt med att ytterligare några poliser får byta Hässleholm mot Malmö under en tid ska det inte märkas nämnvärt på polisens service till allmänheten menar Pär Cederholm.

– I dagsläget saknar vi drygt tio procent av styrkan eftersom de är i Malmö, men jag tror inte att vi gör ett tio procent sämre jobb. Vi får helt enkelt arbeta på ett lite annorlunda sätt och lägger lite administrativt på hög så länge.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons