Anna Maris är haiukpoet och kommer till stadsbiblioteket i Hässleholm på lördag. Foto: Chris Maris

Föreläser om konsten att fotografera med ord

Busshållplatsen,
den gamle mannen,
stiger aldrig på.

Så kan det se ut när någon ”fotograferar med ord”, vilket är vad haiku handlar om.
Dikten är skriven av haikupoeten Anna Maris och på lördag kommer hon föreläsa om haiku på stadsbiblioteket i Hässleholm.
– Jag höll samma föreläsning på biblioteket i Jönköping, under Smålands Litteraturfestival i februari, och det drog massor av folk! Över 70 personer kom, berättar Anna Maris.
Hon är medlem i Svenska haikusällskapet och tillsammans med dem arrangerar hon evenemanget på stadsbiblioteket, som är en del av Litteraturrundan.
Förutom hennes föredrag kommer det vara läsning av kända haikupoeter samt öppen scen. Haikupoeterna Kerstin Park, Elmedin Kadric, och Mona Larsen (främst känd som jazzsångerska), är några av de namn som kommer läsa av sina verk.
Och vad är egentligen haiku då? Anna Maris berättar att det finns olika sorters definitioner på det, men förenklat så är det mest utstående diktens korta längd.
– Det ska gå att läsa en haikudikt i ett andetag, förklarar hon.
Dikten ska också vara skriven i presens och diktaren ska undvika pronomen när hen skriver.
– Haiku har inte plats för hjärta och smärta. Det finns ingen plats för egot, utan man skriver om det man ser omkring sig. Det handlar om att se det allmänmänskliga.
– Sedan får dikten gärna ha en tvist, så att den som läser ser bilden som beskrivs på ett annat vis efteråt.
Diktgenren kommer från en zenbuddistisk rörelse och är en diktform inte helt olik en mindfulnessövning, berättar Anna Maris vidare. Haikudikternas tematik är ofta livets förgänglighet eller skönheten i det enkla. Det är en enkel poesi som ska ge läsaren samma känsla som diktaren hade när haikun skrevs.
Haikun kommer från Japan och skrevs på japanska, men det svenska språket passar bra för haikudiktning, menar Anna Maris. Det svenska språket är inte så målande utan ganska rakt, och det gifter sig väl med haiku, konstaterar hon.
– Precis som den skandinaviska designen är typisk som en minimalistisk stil, är haikun ett minimalistisk sätt att dikta på, avslutar Anna Maris.
Svenska haikusällskapets evenemang varar mellan klockan 13.00-15.00 på lördag 6 maj och inträde är gratis.

Om Anna Maris:
Anna Maris föddes 1970 i Malmö men bor numera i Hässleholm. Hon debuterade 2013 med haikusamlingen Skiftningar.
Hennes dikter finns med i ett trettiotal poesiantologier på bland annat svenska, engelska och japanska och hon har även skrivit manus, betraktelser och kortnoveller.
Anna Maris är medlem i Författarförbundet, där hon är engagerad som styrelseledamot i Skönlitterära sektionen och i Författarcentrum Syd, där hon sitter i valberedningen.
Hon är också aktuell med haiku i The Golden Triangle, ett affärsdistrikt i Washington DC, där två av hennes dikter placerats på ett plakat med andra haikudikter. I Samboor i Kroatien, går det att finna fyra av hennes dikter i en tunnel.

Haikudikter av Anna Maris:

solnedgång
haren och jag
stannar upp

de dödas dag
jag sörjer
de levande

×