Företagare fixade biffen
Runt 15 företag från bygden hade tagit sig till Kristamöllans gård för att presentera vad man har att erbjuda.
Här visades bland annat gamla traktorer, det såldes lokalproducerat kött och växter, och den så klassiska doften av brända mandlar spred sig över gården och samsades med den från nygrillade hamburgare.
En av initiativtagarna till Crazy BBQ, Tomas Wallin från Kristamöllans gårdsbutik, var mer än nöjd över utfallet.
- Vi har själva kört events emellanåt men det finns så många bra företagare i Göingeskogarna, så vi tänkte: ”Varför inte göra något ihop?”.
– Det är alltid svårt att veta på förhand, men det har gått över förväntan, säger Tomas Wallin.
Han driver gårdsbutiken tillsammans med sin partner Mona Lindskog som är tredje generationen på gården.
Tillsammans bestämde de sig för några år sedan att satsa på att sälja grilltillbehör såsom kryddblandningar och olika barbequesåser.
– Vi gör det här tillsammans och har ett stort intresse i det. Det är kul att få folk att testa nya smaker, säger Mona Lindskog.
Hon ser grillar utrustade med rökfunktioner som en pågående trend bland grillentusiaster. Tomas Wallin i sin tur nämner så kallad indirekt grillning, där maten snabbt läggs över kolet för att sedan läggas åt sidan och långsamt bli klar.
Mikael Martinsson, från Asarum, visade upp egenkomponerade kryddblandningar, så kallade rubs, under eventet. Han ser också att mer långsam grillning är en trend.
– Sen kommer det mycket mer vegetarisk grillning, det är något jag tror folk kommer få upp ögonen för, säger Mikael Martinsson.
Hans trendspaning får kanske en del att tänka på de kostråd som kommit under senare tid, om att dra ner på köttkonsumtionen, särskilt rött sådant.
- Jag förstår varför och jag ser inget fel i att tänka så, det behövs för miljön.
– Men jag gillar kött för mycket, säger Mikael Martinsson.
När han inte grillar har han ett jobb som systemutvecklare, men han tar sin bisyssla på allvar och har ställt upp i en kvaltävling till TV4:s ”Grillmästarna”. Utvecklingen av grillandet i Sverige har enligt honom varit extrem.
– Det finns mer än flintastekar idag.
Tomas Wallin berättar att Crazy BBQ mycket väl kan anordnas igen.
– Det är inte lätt ute på landet, men nu vet folk var vi finns och då kanske de lär känna oss mer.