Rödgröna säger nej till samarbete

HÄSSLEHOLM Restalliansen ville bilda en samlingsregering med de rödgröna för att bryta det politiska dödläget i kommunen.
Men en samlingsregering utan vänstern intresserade inte de rödgröna som sa blankt nej.

Allt sedan de rödgrönas budgetförslag föll till förmån för restalliansens förslag i höstas har det politiska styret varit minst sagt darrigt i kommunen. Efter senaste fullmäktigemötet i april har restalliansen och de rödgröna suttit i förhandlingar för att hitta en lösning, men detta har inte lyckats och varför är de båda blocken lite oense om.

– Vi tog initiativet till en förhandling för att om möjligt hitta en lösning på den uppkomna situationen, och då var vårt förslag att bilda en samlingsregering mellan oss och de rödgröna utan vänstern. Tanken var då att vi skulle dela ordförande- och förste vice ordförandeposterna mellan oss och SD skulle, som ett oppositionsparti, få andre vice ordförandeposterna, men det var de rödgröna inte alls med på, säger kommunstyrelsens ordförande Pär Palmgren (M).
– De hade ingen större förhandlingsvilja. Ärligt talat så är jag väldigt förvånad, säger Pär Palmgren.

Lena Wallentheim (S) ser det dock ur ett annat perspektiv.
– Det stämmer att de bjöd in oss och vi gick dit med positivt och öppet sinne. Vid den första sittningen var det inget prat om en samlingsregering utan det var först vid den andra träffen och det var då de kom med kravet att vänstern inte skulle få vara med. Vi har haft ett bra samarbete med dem under flera år, och för mig som socialdemokrat så hade jag haft väldigt svårt att stå bakom det förslaget, säger Lena Wallentheim.

Restalliansen hade med i sitt förslag att även revidera budgeten på ett par punkter som vissa av de övergripande målen, drifts- och investeringsbudgeten i vissa nämnder, men detta var inget som de rödgröna nappade på.
– Vi kan visst revidera en budget, men då vill vi också styra med den. Går alliansen inte med på det kan vi lika gärna sitta i opposition, säger Lena Wallentheim.

John Bruun (L) var både förvånad och besviken över de rödgrönas beslut.
– Man måste ge och ta i ett sådant här läge, men tydligen var de inte beredda att göra det.
– Det har varit mycket prat om utsträckta händer och hitta lösningar från deras sida. Nu kommer vi att arbeta vidare för det måste börja hända något, nu står allt stilla, säger Pär Palmgren.

×