Annons

Hatt – inte så far­lig kvin­na trots allt

Opinion På sön­dags­ef­ter­mid­dagen ac­cep­terade så­väl Al­me­ga som Fas­tig­hets det medlar­bud som in­ne­bar ätt ”mär­ket” på 6,5 pro­cents lö­ne­ök­ningar på tre år kan hållas.
Opinion • Publicerad 9 maj 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Anna-Ka­rin Hatt, vd på ar­bets­gi­var­or­ga­ni­sa­tionen Al­me­ga och ti­digare ledande C-po­li­ti­ker, ut­nämndes i fre­dags av Af­ton­bla­dets le­dar­si­da till ”Sve­ri­ges far­ligaste kvin­na”.

Om det är kvinn­lig­heten el­ler hen­nes C-bak­grund som krö­ni­kören Ing­var Persson ser som far­ligast är svårt att be­döma. Det han mo­ti­verar kri­tiken med är att Al­me­ga inte ac­cep­terat fack­för­bundet Fas­tig­hets krav på ex­tra stora lö­ne­ök­ningar, vil­ket lett till strejk­hot.

Annons

Det dröjde inte så länge förr­än Hatts far­lig­het minskade ra­di­kalt. På sön­dags­ef­ter­mid­dagen ac­cep­terade så­väl Al­me­ga som Fas­tig­hets det medlar­bud som in­ne­bar ätt ”mär­ket” på 6,5 pro­cents lö­ne­ök­ningar på tre år kan hållas. Det var det som striden stod om.

En­ligt Af­ton­bla­det mot­satte sig Al­me­ga den låg­lö­ne­sats­ning som Fas­tig­hets krävde. Men mot­sättningen gällde om den skulle rymmas inom de 6,5 pro­centen. Ef­ter med­la­rnas in­sats kun­de den göra det. Hatt var inte så far­lig när allt kom om­kring.

Af­ton­bla­dets ton­lä­ge visar ändå på mot­sätt­ningarna som råder. Fler strejk­var­sel ligger på Al­me­gas om­rå­de. I går varslade fack­för­bundet Seko om strejk på järn­vägs­om­rå­det. Det handlar inte om löner, utan Seko vill få ve­to­rätt mot in­hyrning av fö­re­tag på av­tals­om­rå­det. Re­dan ligger ett strejk­var­sel på ett an­nat av­tals­om­rå­de för järn­vägs­tra­fiken, så det kan bli pro­blem i maj.

Al­me­ga verkar sär­skilt ut­satt i den här av­tals­rö­rel­sen. Det kan bero på att för­bun­det samlar en stor mängd olika av­tals­om­rå­den, många i sek­torer där den fack­liga an­slutnings­graden tra­di­tio­nellt inte varit så hög.

Å an­dra si­dan har många av­tal re­dan slutits mel­lan Al­me­ga och olika fack­för­bund. Re­dan före helgen hade Al­me­ga teck­nat 31 nya kol­lek­tiv­av­tal med olika mot­parter på olika om­rå­den.

Även av­tals­rö­rel­sen i öv­rigt rullar på gans­ka väl. Även om det fö­re­kommit nå­gra var­sel har inga kon­flikter brutit ut. Låt det fort­sätta så.

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons