Annons

Svarte Pet­ter-spelet då­ligt för kom­munen

Opinion Med sin press­kon­fe­rens kastar Pär Palm­gren till­ba­ka Svarte Pet­ter till Lena Wallentheim.
Opinion • Publicerad 9 maj 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Rest­al­li­ansen i Häss­le­holm har för­sökt hitta sam­ar­bets­former med den av­gångna röd­gröna nästanmajoriteten i full­mäk­tige. Ett er­bjudande om sam­lings­sty­re gavs, där blockskiljande frå­gor skulle läg­gas åt si­dan fram till va­let.

Det kan tyc­kas som en rim­lig lö­sning på en omöj­lig si­tua­tion i Hässleholmspolitiken. Men det gick inte hem och ef­ter tre ”sitt­ningar” av­slu­tades för­hand­lingarna utan re­sul­tat. Nu ska Pär Palm­gren (M) för­söka sty­ra vidare till­sam­mans med Ro­bin Gus­tavs­son (KD) och John Bruun (L) trots bara 15 av 61 man­dat i full­mäk­tige.

Annons

Lena Wallentheims (S) hu­vud­krav in­för för­hand­lingarna har ut­ta­lat varit att bud­geten måste re­vi­deras. Det sade sig Pär Palm­gren be­redd att göra för nå­gra nämnder och för in­ves­te­ringarna, så in­nan real­dis­kus­sioner startat kan det inte ha stoppat en upp­gö­rel­se.

Det verkar istäl­let ha varit för­sla­get om sam­lings­sty­re och att SD där­med skulle bli of­fi­ci­ellt op­po­si­tions­par­ti med rätt till alla 2:e vice­ord­fö­ran­de­posterna som var oac­cep­ta­belt.

Visst kan man ha syn­punkter på att SD skulle få rollen som en­sam op­po­si­tion. Man kan be­fara att det kan ge många miss­nö­jes­röster till SD i kom­man­de val. Men det kaos som upp­stått och som nu ser ut att fort­sätta fram till va­let kan följden ändå bli den­sam­ma. SD kan fram­ställa sig som oskyl­digt till kaoset och ta röster på miss­nö­je med par­tiernas oför­må­ga att komma över­ens.

När de röd­gröna läm­nade sina ord­fö­ran­de- och vice­ord­fö­ran­de­poster var en bak­tan­ke att den nya sty­ret skulle ha svårt att sätt nå­gra av­tryck fram till va­let och att det där­för skulle gynna de par­tier som tvingats bort ge­nom M-sam­ar­be­tet med SD.

Med sin press­kon­fe­rens kastar Pär Palm­gren till­ba­ka Svarte Pet­ter till Lena Wallentheim. Hen­nes avvisande av Palm­grens in­vit gör att hon nu får dela skulden för kaoset. För kom­munen hade en upp­gö­rel­se varit bätt­re.

Yng­ve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons