Annons

Face­book måste börja ta an­svar för in­ne­hållet

Opinion Hit­tills har de an­sva­riga vägrat ac­cep­tera att Face­book har nå­got an­svar.
Opinion • Publicerad 10 maj 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Ef­ter det ame­ri­kanska pre­si­dent­valet har det dis­ku­terats myc­ket om hur de so­ci­ala me­di­erna, som Twit­ter och Face­book, fram­för allt falska ny­heter, på­ver­kade väl­ja­rna.

De allt mer fre­kventa hoten och hat­in­läggen på Face­book har ock­så upp­märk­sammats allt mer. Hit­tills har de an­sva­riga vägrat ac­cep­tera att Face­book har nå­got an­svar. Det har bara an­vän­da­rna.

Annons

Men ef­ter den hårda kri­tiken i USA har Mark Zuc­ker­berg backat och lovat an­ställa hund­ra­tals med­ar­be­ta­re för att granska in­ne­hållet och sor­tera bort falska iden­ti­teter och hot.

Att ar­gu­menten om att Face­book inte ska ta nå­got an­svar för in­ne­hållet inte håller borde vara själv­klart, efter­som Facebook re­dan gör det i vissa fall. Bröst­vår­tor är tabu i fo­rumet. Till och med den lil­la sjö­jung­frun (sten­sta­tyn allt­så) och klas­siska konst­verk med na­ken­mo­tiv har raderats.

När den ame­ri­kanska mo­ralen sätter stopp tar allt­så Face­book sitt an­svar. Men våld, hot och hat är inte lika vik­tigt, en­ligt Face­book.

Nu måste det bli änd­ring, åt­min­sto­ne i Eu­ro­pa. För nå­gra vec­kor se­dan slog den tyska rege­ringen fast att so­ci­ala tjänster som inte tar bort hat och hot och falska ny­heter kan få be­ta­la upp till 50 mil­joner euro.

En dom­stol i Ös­ter­ri­ke har slagit fast att Face­book måste radera falska kon­to och hat­fulla in­lägg, ef­ter att en po­li­ti­kers namn an­vänts för ett falskt kon­to.

Det här bör bli ge­ne­rellt i världen. So­ci­ala me­di­er måste ta sitt an­svar.

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons