Annons

Händelserik helg för Brobys flicklag

Östra Göinge • Publicerad 12 maj 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

I går rullade bussen med spelare. ledare och föräldrar i Brobys F11-lag till Stockholm.

En helg med fotboll och gemenskap, viktiga diskussioner och trevligt dösnack står på programmet.

Annons

Under fredagen träffade spelare och ledare Lilie Persson, assisterande förbundskapten för landslaget, och tog del av hennes erfarenhet och kunskap.

På lördagen är det träning tillsammans med Hammarbys flicklag och då kommer representanter från Hammarbys allsvenska lag att dyka upp för att leda delar av träningen.

Och på söndag avslutas fotbollsäventyret i huvudstaden med att Brobytjejerna får agera maskotar när det är allsvensk match på Zinkensdamms IP mellan Hammarby och gästande stjärnlaget Rosengård.

Det är Ola Odebäck som via sina kontakter i Stockholm har styrt upp resan.

Som Norra Skåne tidigare har berättat belönas Odebäck, ledare och tränare för laget, i år med idrottsledarstipendium för sitt engagemang i barn- och ungdomsidrotten.

Odebäck är en av totalt 200 skånska ledare som vid en gala i Lund tilldelas stipendiet (7 000 kronor till ledare och 3 000 kronor till föreningen).

– Det är jätteroligt, något jag är jätteglad för, säger Odebäck.

Fotboll har alltid varit en stor del av hans liv och när han bodde i Stockholm började Odebäcks dotter spela i Hammarby. Han engagerade sig som tränare och fick då ganska snabbt klart för sig att flickfotbollen inte erbjöds samma förutsättningar som pojkfotbollen.

– Skillnaden var iögonfallande, det var inte alls samma support till tjejerna, säger han.

– Att tjejer inte vill spela fotboll stämmer inte, däremot är det fortfarande många vuxna som tror att tjejer inte vill spela fotboll.

Annons

När familjen Odebäck bytte Södermalm i Stockholm mot Oröd utanför Broby (onekligen en stor omställning) bytte Odebäck och hans dotter Hammarby mot Broby IF. Odebäck blev ledare för flicklaget och fortsatte sitt arbete med att försöka lyfta fram flickfotbollen.

– Det vi sätter ljus på växer. Vill vi att tjejfotbollen ska utvecklas så gör den det.

Att träna flickorna och utveckla deras fotbollskunskaper ingår givetvis i Odebäcks roll som ledare. Men det handlar om mer än att lära ut bollmottagning och skott.

– Det handlar om att stötta tjejfotboll och tjejidrott. Ge tjejerna större självkänsla och självförtroende och få dem att våga stiga fram och ta plats. Och öka lusten till idrott och fysisk aktivitet.

Föräldrarna har en viktig roll, konstaterar Odebäck.

– Under bussresan till Stockholm kommer vi att prata om föräldrarollen, det är nyttigt och viktigt. Och det här är ju ett utmärkt tillfälle att prata om det.

bild 1/2
Brobyledare Ola Odebäck kommer att tilldelas idrottsledarstipendium vid en gala i Lund för sitt engagemang inom barn- och ungdomsidrotten. FOTO: PETER PAULSSON
Broby IF:s F11-lag på hemmaplan inför avresan till Stockholm, där de tillbringar en späckad helg. FOTO: PETER PAULSSON
Brobyledare Ola Odebäck kommer att tilldelas idrottsledarstipendium vid en gala i Lund för sitt engagemang inom barn- och ungdomsidrotten. FOTO: PETER PAULSSON
Broby IF:s F11-lag på hemmaplan inför avresan till Stockholm, där de tillbringar en späckad helg. FOTO: PETER PAULSSON
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons