Annons

Måns: ”Finalen kan bli spännande”

Kultur och Nöje Robin Bengtsson med I can’t go on hamnar bland de tio bästa i kväll, gissar Måns Zelmerlöw, SVT:s kommentator på plats i Kiev.
Publicerad 12 maj 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

Det var för en månad sedan som Edward af Sillén, som kommenterat Eurovision flera år i rad, avslöjade att han i år skulle ha Måns Zelmerlöw vid sin sida. Duon har gjort succé och i sociala medier har de bara fått tummen upp efter de två delfinalerna.

Det låter som om ni har kul där i båset?

Annons

– Vi har väldigt roligt och det är tur att inte allt vi säger går ut, säger Måns Zelmerlöw på en lite knastrig telefon från Kiev.

Torsdagskvällens sändning – delfinal två – drabbades av tekniska problem och under några låtar hördes inte kommentatorernas röster. Ett avbrott som tydliggjorde vilket viktigt inslag de är.

– Det var total panik utanför oss, men det var tur att vi kunde komma tillbaka. Jag tror man behöver lite humor mellan låtarna också, säger Måns.

Edward af Sillén skriver de flesta på-annonseringarna som tv-tittarna får höra under kvällen. Men duon i båset kan också vara spontana.

– Från att det börjar röstas så blir vi helt fria. Och i torsdags var det väldigt kul med frieriet och allt (Makedoniens artist fick ett frieri i direktsändning, red:s anm). Synd bara att Makedonien inte gick vidare.

Du har både tävlat i och vunnit Eurovision, varit programledare och nu kommentator. Vilket är roligast?

– Att tävla var absolut roligast. Kommentator är kul, eftersom man får uppleva Eurovision på ett att annat sätt och har lite mindre att göra på plats. Att vara programledare var magiskt eftersom man fick vara med i flera månader innan och fick se produktionen växa fram, men jag ser ju mest mig själv som artist. Att få ta del av en tävling som man sett i hela sitt liv var något extra.

Du har i alla fall sett alla sidor av ESC nu?

– Ja, nu är de bara att tävla som låtskrivare som återstår, det blir nästa års projekt.

Vad säger du om nivån på årets bidrag?

Annons

– Jag tycker topp tre känns klar nu. Italien, Portugal och Bulgarien. Sedan är det väldigt öppet och det är många som slåss om de tio topplatserna tror jag. Sverige kommer nog också att komma där uppe. De fem stora kommer också att vara bra i finalen så då blir det lite extra spännande.

De fem – Spanien, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Italien – går liksom värdlandet direkt till final.

– För tävlingen vore det bra om ett ”big five” land gick och vann. Tävlingen har tappat i de länderna men om de vann skulle det bevisa att om man bara skickar en bra låt så kan man vinna.

Hela åtta bidrag i finalen har någon svensk låtskrivare med. Märker man av det svenska inflytandet där på plats i Kiev?

– Ja, det är otroligt många nummer som gjorts av svenskar i år. Och man märker det, framför allt eftersom halva produktionen också är svensk. Det är svenskar överallt när man kommer till arenan. Men det är också ett bevis på att det vi gjorde i fjol i Stockholm funkade och var väldigt uppskattat.

Mer svenskt – man såg Karlsson på taket i ett inslag under torsdagen?

– Ja och han är tydligen den absolut största barnbokskaraktären här.

Märker man av att ni är i ett land som är i ett lågintensivt krig?

– Nej det gör man inte, det känns inte hotfullt alls i Kiev. Det enda är säkerhetsmässigt, det står en vakt var femtionde meter, en järnring runt arenan. Men det känns också tryggt.

Kommer tittarna att bli överraskade i finalen?

Annons

– Jag vet inte, jag ska se första repet nu och det kommer att bli superspännande. Men jag tror den stora skrällen är att Rumänien kommer att komma topp fem. Ett humoristiskt nummer brukar komma in topp fem och jag tror det är detta i år.

Du är ju själv en Eurovision-kändis, känner du av det?

– Ja, jag gjorde ett spontanuppträdande på Euroclub och det blev kaos, vilket var jätteroligt. Men där har jag svårt att hänga och det är svårt att gå helt ostoppad på gatorna här. Runt arenan så blir det ett stopp var femte meter för att prata med folk.

Innan Måns Zelmerlöw kom till Kiev gjorde han en tre veckors lång turné genom Europa. I sommar blir det en del spelningar hemma i Sverige.

– I sommar skulle vi egentligen bara spela på min festival Summer On i Båstad, men nu blir det några gig till, bland annat i Svedala. Men inte så mycket och jag hoppas på en klubbturné i Sverige, England och Polen till hösten.

Nya plattan Chameleon verkar ha gått hem bra hos fansen?

– Ja, det har varit fantastiskt och Europaturnén gick väldigt bra. Det var roligt att se att det fortfarande finns en publik och att den växer, säger Måns Zelmerlöw.

bild 1/2
Robin Bengtsson med I can’t go on drog lotten som placerade honom i andra halvan och sjunger som nummer 24 av 26 tävlande i kväll. Foto: Pontus Lundahl/TT
Måns Zelmerlöw och Edward af Sillén hoppas att tekniken ska fungera i kväll. Foto: SVT
Robin Bengtsson med I can’t go on drog lotten som placerade honom i andra halvan och sjunger som nummer 24 av 26 tävlande i kväll. Foto: Pontus Lundahl/TT
Måns Zelmerlöw och Edward af Sillén hoppas att tekniken ska fungera i kväll. Foto: SVT
Yvonne Erlandsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons