Annons

Att staten tar kon­troll över me­di­erna är oroande

Opinion När for­mella de­mo­kra­tier ur­holkar me­di­ernas fri­het kan det bara ske på be­kost­nad av de­mo­kra­tin.
Opinion • Publicerad 17 maj 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

2,8 mil­joner svenskar såg Me­lo­di­fes­ti­valen i lör­dags kväll. De som orkade sitta kvar un­der rös­tningen till ef­ter mid­natt hö­rde den is­ra­e­liske ju­ryns dys­tra be­sked. Ka­nalen ska läg­gas ned.

Det är rege­ringen, pre­mi­är­mi­nis­ter Netanyahu, som fattat be­slu­tet. Pub­lic ser­vi­ce-ka­nalen IBA, mot­sva­rig­heten till Sve­ri­ges Television, har varit för själv­stän­dig, så nu ska rege­ringen starta en ny ka­nal som följer rege­ringens ny­hets­vär­dering. IBA:s ny­hets­sänd­ningar har re­dan upp­hört.

Annons

Nå­gra tim­mar ef­ter att Por­tu­gals sång­a­re krö­nts till ESC-seg­ra­re be­slutade Is­ra­els högsta dom­stol att stoppa ned­läggningen, Kan­ske kommer rätts­sy­stemet att hindra Netanyahu att göra våld på me­die­fri­heten.

An­nars följer Is­ra­el en dys­ter ut­veckling.

Tur­ki­et är det land i världen där flest jour­na­lister sitter i fäng­el­se för sin pub­li­cis­tiska verk­sam­het. Sam­ti­digt har Erdogan tagit kon­troll över näs­tan alla själv­stän­diga me­di­er, så­väl tid­ningar som tv-bo­lag.

Pu­tins Ryss­land har se­dan länge agerat på lik­nan­de sätt. Alla stora tv-bo­lag och de flesta tid­ningar följer ly­digt Pu­tins di­rek­tiv.

Så är det ock­så i Orbans Ung­ern, som är Sve­ri­ge­de­mo­kra­ter­nas ide­al­land, och i Kaczynskis Polen, där rege­ringen bytt ut de själv­stän­diga jour­na­listerna i pub­lic ser­vi­ce­bo­laget och satt dit sina tro­gna hej­dukar.

Yttrande- och tryck­fri­het är en av de­mo­kra­tins grunder. När for­mella de­mo­kra­tier ur­holkar me­di­ernas fri­het kan det bara ske på be­kost­nad av de­mo­kra­tin

Yng­ve Sunesson

Yngve Sunesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons