Foto: Henrik Montgomery / TT

Hotades och rånades

BJÄRNUM/HÄSSLEHOLM De båda väninnorna skulle ta en promenad tillsammans efter maten.
Det slutade med att de rånades och hotades med vapen av en maskerad 19-åring.

På onsdagen inleddes rättegången mot en 19-åring och en 29-åring båda bosatta i trakten, som är misstänkta för rånet mot de båda medelålders kvinnorna, kompisar sedan många år tillbaka.

Vid rånet hotades de med en kolsyrepistol (ett slags luftvapen) och ena kvinna tvingades lämna i från sig en ring och ett halsband. Hon blev även bestulen på sin jacka. Rättegången var den första av fyra rättegångsdagar som rör en rad olika brott och totalt åtta olika stämningsansökningar. Onsdagen ägnades åt rånet på Tonvägen vid gamla Möbelmagasinet i Bjärnum torsdagen den 16 mars vid 14-tiden.
På de tilltalades plats satt de båda unga männen med sina advokater. På bordet låg tjocka luntor med papper som resultat av de omfattande förundersökningar som gjorts.
I närheten fanns också häktesvakter, båda de misstänkta sitter häktade sedan den 22 mars.

Det var tydligt att upplevelsen skakat om och förändrat kvinnornas liv.
– Jag har blivit rädd för ungdomar och har tappat min trygghet. Jag är aldrig ute på kvällarna själv, berättade kvinnan som tvingades lämna i från sig en ring och ett halsband vid rånet.
Smycken hon köpt för pengar hon fått av sin arbetsgivare efter 25-års tjänst.
För rätten berättade hon hur hon och väninnan kommit gåendes på Tonvägen då 19-åringen plötsligt dykt upp, maskerad så att endast ögonen syntes.
– Han skrek hit med mobiler och smycken, samtidigt som han sköt ett skott i marken. Det lät som en luftpistol, men jag kan inte mycket om vapen så jag visste inte säkert, sa hon.
Hon förklarade därefter hur hon lämnade över en ring och ett halsband.
– Jag tänkte hela tiden att han inte ska få mina vigselringar så jag stoppade ner handen i fickan.
Därefter skrek väninnan till den misstänkte att han skulle sluta.

– Då blev han stressad och sprang i väg. Han skrek åt oss att inte ringa polisen.
Väninnan berättade ungefär samma historia. Hon grät och hade till en början svårt att prata.
Även hon lider av händelserna.
– Jag är rädd och går till psykolog. Jag sover dåligt och måste ta sömntabletter, jag är rädd när jag är ute och går, berättade hon.
Upplösningen på rånet blev att den misstänkte, som de båda kvinnorna uppfattades som stirrig och antingen påverkad eller psyksjuk, sprang i väg till en väntande bil.
Den misstänkte 19-åringen har erkänt rånet, mot en av kvinnorna.
– Jag var totalt fokuserad på henne, jag märkte inte ens att det var en ytterligare person där förrän hon skrek åt mig, förklarade han.

19-åringen berättar att han var påtänd av narkotika och att han inte var sig själv vid rånet men att han ville fixa snabba pengar.
– Att det gick ett skott var ett rent misstag, det gick av när jag gjorde mantelrörelse för att hon skulle tro att det var ett riktigt vapen.
Han berättar inte vem som körde honom till rånplatsen.

Och den 29-årige medmisstänkte förnekar all inblandning i rånet.
Hans förklaring till att bilen han då disponerade (en svart BMW) användes vid rånet, var att han köpt knark och att en del av priset var att låna ut bilen.
De båda misstänkta greps dagarna efter rånet i en lägenhet, efter stölder på en byggarbetsplats i Broby.
Rättegången fortsätter på måndag den 22 maj.

Dagens fråga

Brukar du plocka jordgubbar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×