Annons

Ishallsfrågan börjar närma sig upploppet

Osby • Publicerad 18 maj 2017 • Uppdaterad 24 november 2021

Ishallen i Osby har varit en lång och segdragen historia. Bygga en ny, renovera den gamla eller stänga ishallen helt och hållet har varit frågan.

Fortfarande funderar politikerna på dess framtid. Men i slutet av juni är det tänkt att ärendet slutligen ska avgöras.

Annons

I april i fjol fattad kommunstyrelsen ett beslut om att en förstudie om en eventuell ny ishall skulle genomföras.

Enligt uppgift ska ungefär 500 personer ha tyckt till och i medborgardialogen är det några områden som ha lyfts fram extra av de tillfrågade.

Det handlar om en extra träningsrink, central placering samt tillgång till cafeteria och wifi i byggnaden. Man har även velat se att hallen ska kunna användas vid andra evenemang.

Den kalkyl som presenterade i veckan innehöll en huvudbyggnad till en kostnad av 110 miljoner kronor, en träningshall för 10 miljoner, inventarier för 4 miljoner samt utvändig anläggning för 2,6 miljoner. Tillsammans slutade notan på sammanlagt 126,6 miljoner kronor.

Om det skulle bli ett ja den 21 juni är det tänkt att pengar ska hamna i investeringsbudgeten för år 2019 och 2020.

Var en eventuell ishall ska placeras är inte klart. Ett förslag är kvarteret Barnvagnen intill den nuvarande ishallen. Problemet här är att marken visat sig vara förorenad av tungmetaller och att en sanering måste genomföras.

Kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Larsson (C) berättar att man fick informationen på sittande möte och att partierna nu ska sätta sig in i kalkylen och bestämma sig för hur man ska ställa sig till ishallsfrågan.

Niklas Larsson själv lutar åt en ny ishall.

– Det är en stor investering, större än både kommunhuset och äldreboendet Rönnebacken som kostat 42 respektive 55 miljoner kronor. Men ishallen är idag 50 år och en ny hall ska hålla i minst 50 år framåt.

Niklas Larsson menar att man med en ny hall får betydligt lägre driftskostnader och att den kommer att göra kommunen till en mer attraktiv plats att leva och bo på.

Fakta:

Den 21 juni hoppas kommunstyrelsen kunna fatta beslut om vad som ska hände med ishallen i Osby.

Kostnaden för en eventuell ny ishall presenterades på onsdagens kommunstyrelsemöte och den framräknade summan landande på 126,6 miljoner kronor.

Helen Fingalsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons