Annons

Kan vinna pris för integrationsarbetet

ÖSTRA GÖINGE Östra Göinge nomineras för projektet ”Tillsammans bygger vi framtiden”.
Östra Göinge • Publicerad 18 maj 2017 • Uppdaterad 14 december 2021
Matmässorna har varit populära. Och till hösten blir det en ny mumsig mässa i Glimåkra. ARKIVBILD
Matmässorna har varit populära. Och till hösten blir det en ny mumsig mässa i Glimåkra. ARKIVBILD

Språkvänner och jobbmässor och utställning och mentorsprogram och kvinnoträffar – och mycket mat. Integrationsprojektet ”Tillsammans bygger vi framtiden” har på flera olika sätt försökt bygga broar och underlätta integrationen.

Samarbete har varit ett nyckelord. Frivilliga organisationer, kyrkan, privatpersoner, företag och en rad andra organisationer har på olika sätt deltagit i projektet, som startade 2014.

Annons

I november var det slutseminarium, som passande nog inkluderade releaseparty för kokboken ”Världens mat i Östra Göinge”. Att projektet bland annat resulterade i en kokbok var föga överraskande. Mat har nämligen använts flitigt för att bygga broar mellan olika kulturer i kommunen.

Välbesökta matmässor med mat från en rad länder har anordnats runt om i kommunen.

I samband med slutseminariet för projektet lyfte också projektledaren Florence Svensson fram just matmässorna. Hon påpekade också att integrationsprojektet på intet sätt upphörde bara för att man satte punkt för ”Tillsammans bygger vi framtiden”.

Många delar i projektet fortsätter – inklusive matmässorna.

Nästa matmässa är den 9 september i Glimåkra. Mässan sammanfaller med Trollanatta, en kulturnatt med sång, musik och dans.

Kommunens representanter söker nu matintresserade personer från olika kulturer som är intresserade av att delta i matmässan. Även övriga funktionärer som är intresserade av att bidra på olika sätt är välkomna att höra av sig.

Tack vare ”Tillsammans bygger vi framtiden” är Östra Göinge en av fem skånska kommuner som kan vinna Winnet Skåne-priset 2017. Priset uppmärksammar den kommun som genomfört en särskilt innovativ jämställdhets- och mångfaldhetssatsning. De övriga nominerade kommunerna är Helsingborg, Hörby, Malmö och Perstorp.

Winnet Skåne har på uppdrag av Region Skåne tagit fram mångfaldhetskartan, som är ett statistiskt redskap för att främja jämställdhet och mångfald i skånska kommuner. Som en del av kartläggningen har kommunerna berättat om sina satsningar på området och tanken med priset är att det ska lyfta fram och belöna goda exempel samt inspirera övriga kommuner att ta del av goda idéer så att lyckade projekt sprids i regionen.

Priset delas ut i Malmö den 1 juni.

FAKTA

Annons

Östra Göinge kommun nomineras till Winnet Skåne-priset 2017 med motiveringen:

”Är det verkligen möjligt att engagera och samla kommunen, statliga myndigheter, frivilligorganisationer, kommunala bolag, lokala företag, tidningar, privatpersoner, Svenska kyrkan, studieförbund, samt intresse- och civlisamhällesorganisationer i ett enda integrationsprojekt för nyanlända? Ja, svarar Östra Göinge på denna fråga. Genom projektet ”Tillsammans bygger vi framtiden” har man fått nya- och väletablerade invånare att mötas i allt ifrån matlagningskurser- och mässor samt språkvänskaper och mentorsprogram. Därför är Östra Göinge självklart nominerade till Winnet Skåne-priset 2017.”

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons