På fredag är det dags att utse vem som vinner titeln som sveriges talang - Kantorn är en av kandidaterna. Foto: TV4

Kantorn tänker överraska i Talangfinal

På fredag kväll är det finaldags för Kantorn i underhållningsprogrammet Talang. Musikalartisten Fredrik Lexfors, som spelar den populära karaktären, berättar att det inte behövs några större förberedelser.
– Jag har gjort honom så länge nu att det räcker att ta på mig Kantorns kläder, säger han.

Fredrik Lexfors berättar att den operasjungande kyrkomusikern funnits i fyra år. Kantorn har tagit sig genom Talangs audition och semifinal för att slutligen nå fram till final, och Fredrik Lexfors förklarar att karaktären utvecklats genom programmen. Bland annat var dialekten något som växte fram.

– När Talangjuryn ville ställa frågor på Kantorns audition, så visste jag inte hur han pratade. Han hade dittills bara varit en sjungande person och jag hade inte bestämt vilken dialekt han skulle ha. Man kan se i auditionklippet att jag svarar lite konstigt, säger Fredrik Lexfors.

I semifinalen skulle det göras ett hemma-hos-reportage, och då fick han bestämma sig.

– Dalmål blev det naturliga valet, eftersom det är i Dalarna som Kantorn är född. Jag och min fru Lisa har tillsammans gjort uppåt 130 klipp med Kantorn, de flesta inspelade i Dalarna, där mina svärföräldrar bor. Här finns rätt sorts miljöer.

– Det får gärna kännas lite 70-tal. Du vet sådana där koppardetaljer som man kan hänga på väggarna, sådana är bra, konstaterar Fredrik Lexfors.

Hur tror du det går i finalen?

–Det vore en skräll om Kantorn vann! Men självklart känns det roligt och grymt att vara en av dem som är med i finalen. Jag hoppas att alla mina gamla vänner i Vinslöv och Hässleholm visar sitt stöd.

Fredrik Lexfors har jobbat som musikalartist i 17 år. Han berättar att rollerna han gjort mest varit karaktärer i bakgrunden.

– Jag har ofta spelat en i mängden i en större ensemble. Nu är det härligt att jag genom en figur som Kantorn kan kliva fram, säger han. Jag har jobbat för att sjunga snyggt i 17 år, men det är inte förrän nu när jag sjunger fult och konstigt som jag får stå i centrum.

Det var lite oväntat.

På frågan varför Kantorn tagit sig till final, har Fredrik Lexfors inte något säkert svar. Han funderar på om det inte är själva konstigheten i sig som gör att människor gillar Kantorn.

– Jag tror att folk kan tycka det är rätt befriande med en lite konstig människa.

Kan du säga något om Kantorns framträdande ikväll?

– Han kommer definitivt att överraska. Han kommer göra någonting som han aldrig gjort förr. Mer tänker jag inte avslöja, avslutar Fredrik Lexfors.

Vill du se när Kantorn sjunger Blinka lilla stjärna för tidningen, hittar du klippet på vår webb.

×