Kommunpolis Rolf Paimensalo med polisens husbil, som ska användas av polisområde sydvästra Götaland.

Polisens husbil ska vara regelbundet i Osby

ÖSTRA GÖINGE/OSBY Polisen har fått ett nytt kontor. Ett rullande kontor. Med en egen husbil ska poliserna komma närmare medborgarna, är tanken.
– Men den ska absolut inte ersätta de lokala poliskontoren, den är ett komplement, säger Rolf Paimensalo, kommunpolis i Östra Göinge.

Husbilen, eller det mobila poliskontoret, tillhör sydvästra Götalands polisområde, vilket inkluderar bland annat Ljungby (med Osby), Östra Göinge, Hässleholm och Kristianstad.
Rolf Paimensalo är med i en grupp som ska dra upp riktlinjerna för hur den ska användas. Och planer finns på att den regelbundet ska dyka upp i Osby kommun.
– Ja, vi ska försöka vara i Osby varje tisdag, säger Paimensalo.

Vad kan ni göra i husbilen?
– I stort sett allt som vi kan göra på polisstationen. Förutom pass- och ID hantering.
– Målet är att vi ska komma närmare medborgarna. Komma ut och synas och träffa folk. Få tips och ta emot anmälningar. Det skapar trygghet, säger Paimensalo.
– Vi testade att ställa den utanför gallerian i Kristianstad häromdagen och det tog två minuter sen började det komma fram folk och prata.

Hur ska den användas?
– Det diskuterar vi nu. Ett alternativ är att den är på bestämda platser på bestämda dagar, exempelvis att man då är i Osby varje tisdag, vilket vi ska försöka. Men också på festivaler och andra stora evenemang. Den ska vara i Hässleholm när det är cruising, den ska till Sweden Rock och till Helgeåfestivalen.
– Och när något händer kan den fungera som ledningscentral på platsen.
Paimensalo har erfarenhet av att vara ”husbilspolis”. När han var ny i Östra Göinge åkte han runt i byarna med polishusbil och träffade invånarna.
– Men det här är inte samma husbil, den här är helt ny. Och det är ju absolut inte bara vår polishusbil här i Östra Göinge, den tillhör hela polisområdet.

Dagens fråga

Har du fått spam-sms någon gång?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×