Annons

Polisens husbil ska vara regelbundet i Osby

Östra Göinge • Publicerad 18 maj 2017 • Uppdaterad 15 december 2021
Kommunpolis Rolf Paimensalo med polisens husbil, som ska användas av polisområde sydvästra Götaland.
Kommunpolis Rolf Paimensalo med polisens husbil, som ska användas av polisområde sydvästra Götaland.

Husbilen, eller det mobila poliskontoret, tillhör sydvästra Götalands polisområde, vilket inkluderar bland annat Ljungby (med Osby), Östra Göinge, Hässleholm och Kristianstad.

Rolf Paimensalo är med i en grupp som ska dra upp riktlinjerna för hur den ska användas. Och planer finns på att den regelbundet ska dyka upp i Osby kommun.

Annons

– Ja, vi ska försöka vara i Osby varje tisdag, säger Paimensalo.

Vad kan ni göra i husbilen?

– I stort sett allt som vi kan göra på polisstationen. Förutom pass- och ID hantering.

– Målet är att vi ska komma närmare medborgarna. Komma ut och synas och träffa folk. Få tips och ta emot anmälningar. Det skapar trygghet, säger Paimensalo.

– Vi testade att ställa den utanför gallerian i Kristianstad häromdagen och det tog två minuter sen började det komma fram folk och prata.

Hur ska den användas?

– Det diskuterar vi nu. Ett alternativ är att den är på bestämda platser på bestämda dagar, exempelvis att man då är i Osby varje tisdag, vilket vi ska försöka. Men också på festivaler och andra stora evenemang. Den ska vara i Hässleholm när det är cruising, den ska till Sweden Rock och till Helgeåfestivalen.

– Och när något händer kan den fungera som ledningscentral på platsen.

Paimensalo har erfarenhet av att vara ”husbilspolis”. När han var ny i Östra Göinge åkte han runt i byarna med polishusbil och träffade invånarna.

– Men det här är inte samma husbil, den här är helt ny. Och det är ju absolut inte bara vår polishusbil här i Östra Göinge, den tillhör hela polisområdet.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons