Bild: Stefan Olofson

Pappan hörs i spädbarnsmålet

I dag fortsätter rättegången i spädbarnsmålet i Kristianstads tingsrätt. Det är pappan till den döda flickan som ska höras.

Pappan och mamman är misstänkta för att ha orsakat sin en månader gamla dotters död i september 2016. Mamman har förhörts i tre dagar, och nu är det alltså pappans tur.

Pappan berättar att mamman var deprimerad när de kom hem från BB i Lund. Det kunde vara en förlossningsdepression.

– Hon var nere i humöret i stort sett hela tiden, säger han.

Mammans bekymmer och oro för flickans hälsa och utveckling upplevde pappan inte alls de första veckorna.

– Min dotter mådde bra och var glad men hon var lat med maten.

Åklagare Eva Norberg frågade om blåmärket i ansiktet som hade orsakats av fjärrkontrollen. Pappan förklarar att han hade dottern i famnen och att fjärrkontrollen gled ur handen på honom när han skulle slängs den på soffan.

Eva Norberg går igenom detaljer på fotografier , mammans frågor om dotterns hälsa på internet och hur pappan hanterar sin frustration när saker går emot honom. Han berättar att han har Adhd och medicinerar för det, men att han kan hantera sin oro genom att gå en promenad.

Huvudförhandlingen fortsätter nu om vad som hände under sista veckan i flickans liv.

Åklagaren pressar pappan om blåmärkena på dottern, men han tror att de två hon hade i ansiktet kom från hans fingrar när han matade henne.

Till skillnad mot mamman så såg pappan ingen anledning till oro för sin dotter.

– Jag funderade inte så mycket över blåmärkena, eftersom hon mådde bra i övrigt. På BVC visade vi blåmärkena för doktorn, som undersökte henne noga. Hans enda förklaring var att vi kanske skulle ta i henne försiktigt, säger pappan.

Mammans oro för att flickan kunde ha leukemi irriterade honom. Det var spekulationer, dom han bara tyckte var onödiga. Flickan hade inte leukemi. Mamman fotograferade dottern varje dag.

Vid ett tillfälle tog hon arrangerade bilder på flickan utomhus. Pappan ville gå hem, eftersom han inte var road av det och han berättar att han tröstade sin flicka med att sjunga och vagga henne.

– Fotograferandet tog 1,5 timme. Det var jobbigt. Samma dag som de var ute och tog bilder på flickan avbokade de ett besök på BVC. Jag var dålig i magen och min sambo mådde inte heller bra, säger pappan.

Två dagar senare besökte de BVC och åkte sedan hem med beskedet att dottern mådde bra.

Åklagare Eva Norberg spekulerar om andra saker än det som rör målet, säger pappans advokat Niclas Larsson. Han menar att hennes spekulationer kring bilderna är ”kejsarens nya kläder”. Läkare har konstaterat blödningar i flickans hjärna och 20 revbensbrott.

– Per automatik menar man att föräldrarna är orsak till det. Det finns läkare som ska vittna som har en annan uppfattning, säger Niclas Larsson till tidningen.

”Hade du några tankar om vad som hade orsakat skadorna på din dotter när du blev gripen på sjukhuset i Lund, sedan din dotter avled?”, frågade åklagare Eva Norberg. Pappan svarade då att han inte ville gå in på det, men att han hade en aning, som han inte kan bekräfta.

– Jag hoppades att min sambo kunde ge svar på den frågan. Mamman svarade ungefär på samma sätt när hon fick frågan i den tidigare huvudförhandlingen, säger han.

 

 

Dagens fråga

Har du fastat någon gång?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×